Kalmar

Måste träna - annars riskerar de lägre lön

Av: 

Eric Emanuelsson

NYHETER

Anställda på det kommunala bolaget Kalmar Vatten tvingas träna - för att få högre lön.

Bolaget begär ut närvarolistor från gymmen för att kontrollera att personalen verkligen är där.

– Om någon systematiskt inte tränar kan vi hålla nere lönen för den personen, säger Linn Sjögren, personalchef på bolaget.

Kalmar Vatten har haft obligatorisk friskvård sedan 2007. Två gånger i veckan, en timme per gång, måste de 80 anställda träna. De får välja om de vill göra det på arbetstid eller på kvällen, väljer de det senare får de betalt per timme.

– I början var det en del tveksamheter från folk. Vissa var upprörda och tyckte att det var helt otroligt att de skulle behöva träna på arbetstid - och under tvång, säger Linn Sjögren.

Kollar närvaron på gymmen

Siv Jidflo, 62 år och administrativ assistent på bolaget, har varit med sen friskvårdsprogrammet infördes. Hon berättar att nu för tiden tycker majoriteten att träningen är bra, fast det finns fortfarande anställda som ställer sig emot det.

– Det finns alltid folk som inte tycker om att träna, och då är det ju inte så populärt. Men det står i vår befattningsplan att det är obligatoriskt och det kollas ju upp, säger hon.

Närvaron tas genom att bolaget begär ut listor från de gym som de anställda har gratis tillgång till.

– Jag gör stickprov och begär utdrag från gymmen där jag ser hur många gånger personalen har dragit sina gymkort. Finns det då någon som slarvar så pratar vi med den personen och försöker hitta en orsak till varför träningen uteblir, säger Linn Sjögren.

Kan hålla nere lönen

Visar den anställda ingen ansträngning till att öka träningsdosen kan en eventuell löneförhöjning bli problematisk. Anledningen är att träningen ses som vilken arbetsuppgift som helst - och den ska skötas som vilken uppgift som helst.

– Då kan vi hålla nere lönen för den personen. Det har hänt några gånger och det är så klart inte kul. Men då får den anställda en morot till att börja träna.

Har du förståelse för att folk kan tycka att det här är kontroversiellt?

– Ja, jag förstår att många tycker att det är ovant. Samtidigt har vi ett ansvar mot våra anställda och vi vill att de ska hålla sig friska - ända till pensionen. Det är vårt största mål, säger Linn Sjögren.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kalmar

Träning