”Så här ska inte Danmark vara”

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är reaktionerna på attacken i Köpenhamn

1 av 4 | Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON
”Jag säger det klart och tydligt - så här ska inte Danmark vara”, sa Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt när hon kom till attentatsplatsen.

Jakten på den misstänkte terroristen pågår fortfarande.

Samtidigt fördömder Europas ledare dådet.

”Inget ska få stoppa det fria ordet”, skriver Stefan Löfven i ett uttalande.

Tipsa | Aftonbladet

Kort efter dådet som kostade en person livet tog Europas politiker till orda och fördömde attentatet. Statsminister Stefan Löfven säger i ett uttalande att hans tankar går den dödes familj och de skadade poliserna:

”Jag har i kväll talat i telefon med Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, och framfört våra kondoleanser och fått information om läget. Vi kom också överens om att fortsätta att hålla nära kontakt” skriver statsminister i uttalandet.

Och fortsätter:

”Allt tyder på detta är ett politiskt attentat och därmed en terrorhandling. I detta läge vill jag uttrycka min solidaritet med det danska folket och kraftigt fördöma alla försök att tysta den fria debatten. Tillsammans ska vi stå upp får yttrandefriheten. Inget ska få stoppa det fria ordet”, skriver Stefan Löfven.

”Särskilda insatser”

Statsministern uppger också att det sker särskilda insatser i Sverige till följd av dådet:

”Svensk polis gör nu särskilda insatser, både för att höja beredskapen i vårt eget land och för att ge den danska polisen det stöd som kan behövas”.

Inrikesminister Anders Ygeman har också kommenterat dådet:

– Det är en feg attack mot det öppna samhället, ett terroristdåd. Tankarna går till den dödes familj och de drabbade, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

I Sveriges Radio kallar han dådet för ett ”vidrigt attentat mot det öppna samhället”.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra säger i ett pressmeddelande att det är mycket allvarligt att det fria ordet attackeras igen:

”Att det sker i Köpenhamn, på ett möte där en svensk konstnär medverkat, påminner om att vi inte på något sätt är skyddade i vår del av världen. Vi måste alltid försvara det öppna samhället” skriver hon.

Cameron: Fria ordet måste skyddas

Storbritanniens premiärminister David Cameron twittrade ut sitt stöd till Danmark:

”Jag fördömer skjutningen i Danmark. Yttrandefriheten måste alltid försvaras. Mina tankar går till det danska folket”.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt talade i går till danskarna kort efter dådet:

– I kväll går till offren som blivit utsatta för denna hemska handling. Jag är här i kväll på alla danskars vägnar. Jag säger det klart och tydligt – så här ska inte Danmark vara, sa Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt när hon kom till attentatsplatsen.

På måndag kommer det att hållas en minnessamling arrangerad av alla danska partier, skriver Sydsvenskan.

Publicerad: