Putin pressar Porosjenko om Ukraina

1 av 2
NYHETER

De två huvudpersonerna möttes på tisdagen om krisens Ukraina vid ett bord i Minsk.

Presidenten Vladimir Putin visade att han inte viker en tum från en hård rysk linje mot ukrainske kollegan Petro Porosjenko.

Putin och Porosjenko var inbjudna till Vitrysslands huvudstad av diktatorn Aleksandr Lukasjenko, och de skakade formellt hand i ett stelt ögonblick inför samtalen. Ledarna har inte träffats sedan ceremonier hölls i Frankrike den 6 juni för att minnas D-dagen och hedra andra världskrigets offer.

Svag tilltro

Det var osäkert om Putin och Porosjenko ens skulle mötas på tu man hand på grund av den pågående krisen.

Samtalen skulle egentligen ha handlat om det eurasiatiska samarbetet, vid bordet fanns även Kazakstans ledare Nursultan Nazarbajev och höga kommissionsrepresentanter för EU.

Även gassamarbete och den ryska exporten – till viss del med gasledningar genom Ukraina – till tio EU-länder var en punkt på dagordningen.

Med de infekterade samtalen präglades av den pågående konflikten i östra Ukraina och fördes samtidigt som en ny front verkar ha öppnats av proryska rebeller utefter den sydöstra gränsen mot Ryssland.

Porosjenko sade att "fred är första prioritet". Men få, och allra minst värden Lukasjenko, trodde att samtalen leder närmare en fredlig lösning trots att Porosjenko anlänt med ett fredsförslag på 15 punkter. Bland förhandlingspunkterna finns förslag om att förstärka gränskontrollerna, erbjuda säkra evakueringsvägar för milis som vill lämna stridsområden samt uppgörelse om lokala val.

Med stålansikte förklarade Putin den ryska inställningen vid mötet:

– Vi är övertygade om att krisen inte kan lösas genom ytterligare militär eskalering. Den kan inte lösas om vi inte tar upp de sydöstra regionerna i Ukraina och börjar föra en fredlig dialog med dess representanter.

EU-varning

Putin varnade också indirekt Ukraina för att vända sig allt för mycket mot EU. Han konstaterade att rysk ekonomi skadas och kan förlora så mycket som 100 miljarder rubel – motsvarande omkring 19 miljarder kronor – om varor från EU når Ryssland via Ukraina då ryska tullar på produkterna inte kan tas ut.

– Vi kan inte låta bli att agera, vi måste genomföra aktiva åtgärder för att skydda vår marknad, sade Putin enligt Reuters.

Inför mötet har Putin fortsatt att markera att han inte rubbar på sin doktrin om att skydda ryska medborgare som är i minoritet i grannländer.

Krisen i östra Ukraina har hittills krävt omkring 2 200 dödsoffer enligt FN-beräkningar och tvingat 400 000 invånare i östra Ukraina på flykt sedan striderna inleddes i april.

TT