Tar bankkortet när du tittar ner

NYHETER

Nya fräcka tricket: Lurar äldre att de har tappat sedel på marken

Foto: Börjar artigt Polisen varnar för en ny sorts bedrägeri. Förövaren ställer sig nära en person i bankomatkön och observerar när offret slår sin kod. En stund senare knackar de personen på axeln och berättar att denne tappat en sedel på marken. Samtidigt som personen plockar upp sedeln tar de bankkortet och försvinner. ”Det går väldigt fort och smidigt”, säger Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericenter.

Bluffen börjar med en ­artig gest: ”Har du tappat en sedel?”.

När offret ser efter stjäl bedragarna bankkortet och alla pengar på kontot.

Nu varnar polisen för det nya bankomatfifflet.

Ett nytt bedrägeri sprider sig just nu i Göteborg och Stockholm - och bedragarna är fräckare än vanligt.

Förövaren ställer sig ­nära en person i bankomatkön och observerar när offret slår sin kod. En stund senare knackar de personen på axeln och berättar att denne tappat en sedel på marken.

Samtidigt som personen plockar upp sedeln tar de bankkortet och försvinner.

Tar ut maxbelopp

– Det går väldigt fort och smidigt. Ofta glömmer man att ta ut sitt bankomatkort innan man böjer sig ned. Under tiden är det enkelt för bedragaren att obemärkt plocka ut det ur ­bankomaten, säger Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericenter.

– Det tar bara några ­minuter att länsa ett konto. De går till första bästa ­bankomat och tar ut maxbeloppet.

Drabbar äldre

Metoden har ökat under sommarmånaderna. Sex anmälningar har rapporterats till polisen under juli och augusti. De som drabbas är äldre, födda 1930-1945.

– De här bedragarna utnyttjar en av våra vanligaste reflexer. När någon säger att du tappat pengar är det självklart att du böjer dig ner för att ta upp dem. Man vill inte vara otrevlig, säger Anders Olofsson.

– Det är också det som är så hemskt, att de utnyttjar vår artighet.

Saknas kameror

Övervakningskameror saknas också vid många bankomater – vilket gör det ännu svårare för polisen att få tag på förövarna.

Anders Olofsson råder äldre personer att vara på sin vakt.

– Om någon säger att du tappat något, ta ut kortet och böj dig sedan ner. Eller sätt en fot på sedeln och ­genomför uttaget.

Polisen uppmanar nu ­anhöriga att informera sina äldre släktingar om det nya bedrägeriet, samt att ­anmäla alla typer av misstänkta bedrägerier till ­polisen. ­Information om ­bankomatbedrägerier går att hitta på polisens Facebooksida.

Här är 2 vanliga bluffar

Skimming - Med hjälp a­v speciella avläsare kopierar en ­bedragare eller en liga informationen på ett kreditkort. ­Skimming kan dels äga rum om man lämnar ifrån sig sitt kort, till exempel på en restaurang. Dels kan det ske vid en uttags­automat. Med hjälp av informationen kan ­bedragaren tillverka en­ ­kopia på kortet.

Cash-trapping - Med hjälp av dubbelhäftade tejp på en list som sätts på sedelutkastet så matas inte pengarna ut från bankomaten. Kunden tror att det är något fel och går ­därifrån. Bedragaren kan sedan dyka upp och ta hand om pengarna som samlats av listen.

Källa: Polisen