Kvinna fick hjärtstopp under förlossning på BB Sophia

NYHETER

En kvinna i 30-årsåldern fick hjärtstopp under sin förlossning på BB Sophia i Stockholm. 

Nu ligger kvinnan i koma på intensivvården och kämpar för sitt liv.

– Jag kan bekräfta en komplikation under förlossningen, säger Ulrica Törning, pressansvarig vid BB Sophia, till Aftonbladet.

På söndagsmorgonen fick en kvinna i 30-årsåldern ett misstänkt hjärtstopp under sin förlossning på BB Sophia i Stockholm.

Personalen var upptagen med barnet, som förlöstes med hjälp av sugklocka, och märkte inget, skriver SVT:s regionala program ABC.

Barnets pappa såg då att något stod fel till – och larmade.

Kvinnan fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna, det akutsjukhus som BB Sophia har avtal med, för intensivvård. Barnet ska enligt uppgifter må bra.

Ligger i koma

Kvinnan ligger i nuläget i koma på intensivvården och kämpar för sitt liv.

– Jag kan bekräfta en komplikation under förlossningen. Kvinnan ligger på intensivvården nu, säger Ulrica Törning, pressansvarig vid BB Sophia, till Aftonbladet.

Hon säger att hon inte kan bekräfta hjärtstoppet förrän klinikens interna händelseanalys är klar.

– I dagsläget vill jag inte föregripa utredningen.

Om ungefär tio dagar kommer den interna händelseanalysen att vara klar. Då ska BB Sophia göra en Lex Maria-anmälan.

Hur mår kvinnan och barnet?

– De senaste uppgifter som jag har är att kvinnan fortfarande ligger i koma. Barnet är vid gott mod och är tillsammans med familjen, säger Ulrica Törning och fortsätter:

– Kvinnan vårdas fortfarande. Vi återkommer och svarar på mer frågor när vi kan.

Oklart om hon kommer att vakna igen

Enligt uppgifter till Aftonbladet mår kvinnan och barnet allt annat än bra. En vän till familjen berättar att det är oklart om mamman, som ligger i koma, kommer att vakna igen.

– Om hon ens vaknar kommer hon att ha bestående grava hjärnskador. Barnet har legat nerkylt vid Huddinge sjukhus, säger familjens vän till Aftonbladet.

"Kan inte lämna några uppgifter om patienten"

Karolinska universitetssjukhuset i Solna kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna om kvinnans och barnets tillstånd.

– Vi kan tyvärr inte lämna några uppgifter om patienten. Det är det enda jag kan säga i dagsläget, säger Emilie Holmstrand vid Karolinska universitetssjukhusets presstjänst.

BB Sophia är Sveriges andra privata förlossningsklinik. Den startades i april 2014 och inför starten fanns det farhågor från flera håll, då förlossningskliniken bedömdes ha brister i tillgången på intensivvårdresurser.

Stockholms läns landsting fick kritik för att skriva avtal med kliniken.