Fem personer till sjukhus efter att ha rökt syntetdrog

Uppdaterad 2014-08-27 | Publicerad 2014-08-26

Fem personer i Sundsvall har idag förts till sjukhus efter att rökt den syntetiska drogen spice.

Fyra av dem blev medvetslösa.

– Jag är rädd för att fler kan sitta hemma och röka det här själv, säger jourhavande förundersökningsledare Petter Schröder till Aftonbladet.

De fem personer som drabbats är födda från 40-talet till 80-talet.

– Det började med två tjejer på stan, mitt på esplanaden, som ramlade ihop efter att ha rökt det här. De fick hjälp med att komma till sjukhus. Vi sattes in och försökte hitta roten till det här, säger Petter Schröder.

De drabbade tros ha köpt eller fått drogen spice från en person vid Navet i Sundsvall.

– Droger går hand i hand där och det är svårt att tekniskt följa kedjan vart det tar vägen. Därför är det svårt att veta om fler drabbats, säger Petter Schröder.

Under tisdagskvällen har polisen gjort husrannsakan hos en välkänd missbrukare som de tror kan ligga bakom.

– Jag tror att vi har hittat rätt laddning hemma hos personen. Vi har hittat vad vi tror är spår efter tillverkning, säger Petter Schröder till ST.

Han uppmanar föräldrar och anhöriga till missbrukare att informera om hemmakoket, just eftersom det är oklart hur många som kan ha drabbats.

”En otrolig effekt”

Schröder säger att de som tillverkar syntetisk cannabis inte testar sin egen produkt, utan att ungdomarna som köper den får testa.

Omgången som sålts ska ha slagit extra hårt, även mot de som är vana vid drogen.

– De som rökt det här har förts till sjukhus då lung- och hjärtfunktion påverkats. Fyra av fem var medvetslösa. Tar man det här ensam och inte får hjälp kan man dö, säger Petter Schröder.

Det var på tisdagskvällen oklart hur läget för de skadade var.

”Föder lagliga narkomaner”

Petter Schröder säger att han är oroad för utvecklingen i staden och för arbetet mot de syntetiska drogerna.

– Det sprider sig i åldrarna. Anledningen är att många tar det eftersom det inte syns på tester hos socialen och andra. Man kan röka det här och fortsätta få hjälp där. Samma sak gäller för ungdomar. Jag tror att vi kommer att få se det här i ett senare skede, följderna av det.

Han menar också att man ofta inte kan lagföra de som tar de syntetiska drogerna.

– Allt eftersom vi lagstiftar emot de nya preparaten så ändrar de i den kemiska strukturen så att de kringgår lagen. Vi kan göra initiala ingripanden, men när analyser kommer tillbaka så handlar det i många fall om substanser som inte är olagliga. Då faller utredningen. Förr eller senare måste en sådan här reaktion komma. Jag tror att vi håller på och föder upp en rad narkomaner med lagliga droger på det här sättet, säger Petter Schröder.