Jakt i skärgården efter 'verksamhet under vatten'

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 37 | Foto: URBAN ANDERSSON

NYHETER

Försvarsmakten genomför just nu en underrättelseoperation i Stockholms skärgård.

De har uppgifter från "en trovärdig uppgiftslämnare" om främmande undervattensverksamhet.

– Vi tar det på största allvar, det är därför vi har påbörjat den här operationen, säger operationsledaren kommendör Jonas Wikström.

Uppgifterna kommer från "en trovärdig uppgiftslämnare", enligt Försvarsmakten.

– Just nu genomför vi en underrättelseoperation i Stockholms skärgård i syfte att få koll på vad det är för något under ytan, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Försvaret vill inte närmare kommentera vad för slags undervattensverksamhet det handlar om.

– Jag kan inte säga huruvida det är något som pågår eller finns där ute ännu eller inte, säger Jesper Tengroth.

En stor försvarsinsats pågår i det aktuella området på fredagseftermiddagen.

– Vi har fartyg, flyg och hemvärnspersonal i det aktuella området som ett stöd för analysarbetet som nu pågår. Området är dessutom starkt trafikerat och därför är det viktigt att vi går ut och informerar om vad vi gör, säger kommendör Jonas Wikström, Försvarsmaktens operationsledare, i ett pressmeddelande på myndighetens hemsida.

”Kan byta ut system”

Försvarsmaktens 'bomb' fick stor uppmärksamhet.

Carl Bergqvist, majoren från flygvapnet som driver försvarsbloggen Wiseman's Wisdoms, har en teori om vad en eventuell kränkning kan ha haft för syfte:”Man kan spekulera mycket kring varför främmande undervattensverksamhet genomförs i skärgården. En anledning skulle kunna vara att man kan vilja iståndsätta eller byta ut system som placerats på svenskt vatten under det kalla kriget”, skriver han på Twitter.

Fotograf bordades

Området för insatsen är enligt flera uppgifter Kanholmsfjärden i Stockholms skärgård. Aftonbladets fotograf Urban Andersson är på plats i båt och beskriver hur han ser flera militära båtar och fartyg.

– Man kör med mindre öppna båtar. Här är också ett större fartyg, troligtvis ett minfartyg med sonarutrustning ombord. Det kör i södra Kanholmsfjärden, ner mot franska stenarna, säger Urban Andersson.

Han berättar också att han blivit bordad och blivit avlegitimerad.

”Mötte en kustkorvett”

I operationen deltar personal från fjärde sjöstridsflottiljen, amfibieregementet, helikopterflottiljen och hemvärnet, enligt pressmeddelandet.

Flera sjömän som arbetar i det aktuella området vittnar om omfattande militär aktivitet under stora delar av fredagen, både till sjöss och i luften.
– Vi mötte en kustkorvett tidigare i dag. Och amfibieregementets trossfartyg Loke har rört sig mellan Eknö och Skarprunmarn och in mot Kanholmsfjärden hela dagen, säger David Sten, kapten på Waxholmsbolagets M/S Dalarö.

Tidningen Expressen rapporterar att även minröjningsfartyget HMS Ven är på plats i Kanholmsfjärden.

200 deltar i insatsen

Strax efter 18.20 inledde försvaret en presskonferens om dagens händelse.

– Vi tar det på största allvar, det är därför vi har påbörjat den här operationen, säger kommendör och operationsledare Jonas Wikström, på presskoferensen.

Han vill av säkerhetsskäl inte gå in i detalj på var någonstans jakten pågår. Men uppger att man gjort intervjuer med källan till uppgifterna, som man bedömer som trovärdiga.

– Det har inte gjorts några vapeninsatser, säger Wikström vid presskonferensen.

Har ni några planer på att öka omfattningen på insatsen?

– Det får vi se efter den första analysen.

Mer än 200 personer deltar i insatsen, uppger försvaret.

Övning i Östersjön

I måndags inledde Försvarsmakten en övning i Östersjön med sju stridsfartyg varav en ubåt från Nederländerna tillsammans med huvuddelen av fjärde sjöstridsflottiljens fartyg - som nu deltar också deltar i dagens underrättelseoperation. I övningen ingick även luftförsvarsövningar med Jas Gripen-plan och närförsvarsövningar med amfibieregementet, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Publicerad: