Uppgifter: "Planet sköts ner av misstag"

Av: Martin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 21 | Foto: Niclas Hammarström
Här lämnas svarta lådan över till malaysiska myndigheter.

Amerikanska underrättelsekällor hävdar att MH17 sköts ner av misstag av separatister. 

Samtidigt tonar man ner Rysslands roll i nedskjutningen och tillbakavisar uppgifter om att ryska militärer fanns på plats när missilerna avfyrades.

Uppgifterna kommer från personer inom underrättelsetjänsten som nyhetsbyrån AP har pratat med.

Enligt källorna utesluter USA att Ryssland hade en direkt inblandning i nedskjutningen av MH17, men betonar att Kreml "skapat omständigheterna" genom att leverera vapen till separatisterna.

"Vi har inget namn"

Samtidigt uppger källorna att det mest troliga är att planet sköts ner av misstag av rebeller i området och hänvisar till underrättelseinformation, satellitdata och uttalanden på sociala medier från stridande separatister. 

Uppgifterna är dock osäkra, betonar uppgiftslämnarna.

– Vi har inget namn, vi vet inget om gradbeteckningar och vi är inte ens 100 procent säkra på nationaliteter, säger en källa till AP.

Troligen användes en SA-11-missil, uppger källorna till AP.

Uppgifter om att ryska militärer ska ha befunnit sig vid avfyrningsplatsen tillbakavisas av källorna. Även informationen om att separatisterna som avfyrade missilerna ska ha utbildats i Ryssland tonas ner.

Kerry skarpa kritik mot Ryssland

Tidigare har USA:s utrikesminister John Kerry i skarpa ordalag fördömt Rysslands stöd till separatisterna.

– Ryssland beväpnar de här separatisterna. Ryssland tränar de här separatisterna. Och man har inte gjort vad som krävs för att få dem under kontroll, sa han till CNN i måndags.

Samtidigt pekade han ut Ryssland som landet som försett separatisterna med den dödliga missilen.

– Det är ganska tydligt att det här är ett system som fördes över från Ryssland till separatisterna.

Konvojer med vapen

USA har även radat upp flera bevis som tyder på rysk inblandning i nedskjutningen av planet. Bland annat ska konvojer med upp till 150 fordon kört från Ryssland till Ukraina. Lasten ska ha innehållit stridsvagnar, artilleri, raketer. USA har även hävdat att Ryssland utbildar separatister i en anläggning i sydvästra Ryssland. I utbildningen ingår hantering av luftvärnssystem.

Publicerad: