CP-skadade Anders blev utslängd från krogen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Robert Henriksson
Anders Persson, 29, har flera gånger stött på problem med vakter på grund av sin nervskada.

NYHETER

CP-skadade Anders firade sin avklarade tenta på en nattklubb i Östersund.

Men kvällen fick ett abrupt slut när en vakt tog tag i Anders och slängde ut honom. Anledningen? Anders var ”för full”.

– Jag skulle resa mig och fick lite problem med balansen. Jag försökte förklara att det berodde på min nervskada, men de kastade ut mig, säger Anders Persson, 29.

Anders Persson pluggar till socionom på Mittuniversitetet i Östersund. I fredags skrev han och hans klasskompisar terminens andra tenta.

– Det hade varit ganska mycket att göra så när vi var klara tänkte vi att vi skulle slappna av, säger Anders.

Anders har en CP-skada. Sedan födseln har han en lättare typ av nervskada som inte syns på honom om man inte tänker på det. Han har femtio procent nedsatt förmåga i vänster arm och ben.

– Det gör att jag kan halta när jag går och jag kan vaja till lite ibland när jag reser mig, säger han.

Drack tre öl

På en förfest drack Anders två 33 centiliters öl, uppger han. Därefter gick han och hans vänner till nattklubben Plaza i centrala Östersund och satte sig vid ett bord. Där tog han ytterligare en öl. Sedan reste han sig upp från bordet.

– Jag fick problem med balansen och vajade till. Då tog en vakt genast tag i mig. Jag sa att jag har en nervskada och att det kan bli så ibland, säger Anders.

Men vakten sa åt Anders att han var för full och slängde ut honom från krogen.

Inte första gången det händer

Det var inte första gången som Anders Persson upplevde den här typen av diskriminering.

– Jag måste konstant tänka på hur jag rör mig, för det kan se ut som att jag är berusad. Det kan bli problematiskt i till exempel krogmiljöer, säger Anders.

På Casino Cosmopol i Sundsvall blev Anders tillfrågad om han var berusad när han inte hade druckit en droppe.

– Men de behandlade mig helt annorlunda och bad om ursäkt ordentligt. Jag tycker att det är problematiskt när de inte bemödar sig att be om ursäkt, säger han.

Skrev ett upprört inlägg på Facebook

I fredags fick inte Anders någon ursäkt. Han försökte förklara läget för vakten utanför men det enda vakten sa var: ”Nej, du är för full.”

– Efter ett tag gav jag upp och backade. Men min vän Philip började diskutera med vakten och då tryckte vakten upp honom mot en vägg.

Dagen efter skrev Philip ett upprört inlägg på Plazas facebook-vägg. Han förklarade hur han hade upplevt situationen och att det var sjukt att någon skulle bli diskriminerad på det här viset.

Johnny Jonsson äger Plaza i Östersund. Han har sett inlägget men vill inte kommentera händelsen.

– Jag har mejlat personen som skrev till oss på Facebook och sagt att jag vill träffas. Jag vill inte säga något innan jag har träffat personerna i fråga, säger han.

Men vad kände du när du läste inlägget?

– Jag kommer inte säga någonting innan jag har pratat med de drabbade, säger Johnny Jonsson.

Aftonbladet har tagit del av mejlet som Johnny skickade till Philip. Där skriver Johnny Jonsson att han varit bortrest, att han sen han kom hem pratat med vakterna som jobbade under fredagen och att Plaza och vakterna ska ta detta till sig och bli bättre på kommunikation.

Han skriver även att han ber om ursäkt och att han ska se till att det inte kommer att upprepas.

Hoppas på förståelse

Anders Persson hymlar inte med att han hade druckit alkohol under kvällen, men han menar att han bara var lätt berusad.

– Jag hade sammanlagt druckit tre öl när jag blev utslängd. Jag satt och pratade med mina vänner och jag betedde mig inte på ett sätt som störde någon annan, säger han.

Anders Persson är rädd för att människor i hans situation ska undvika krogmiljöer, bara för att de inte blir trodda på. Han tycker inte att han ska behöva göra det bara för att han kan se berusad ut utan hoppas på att folk i stället kan visa mer förståelse.

– Ska jag bära med mig ett intyg varje gång jag är ute?

Publicerad: