Mattias Karlsson: Ingen har framfört någon kritik till mig

1 av 2
NYHETER

Tunga källor inom Sverigedemokraterna vittnar om ett utbrett missnöje med vikarierande partiledaren Mattias Karlsson, som står Jimmie Åkesson nära.

Själv känner han inte igen sig i beskrivningen.

– Det är ingen som har framfört det till mig, säger Mattias Karlsson.

På måndagskvällen visade SVT:s Aktuellt ett förhandsklipp från SVT:s Skavlan som sänds på fredag. Där berättar den sjukskrivne Jimmie Åkesson om att han nu är på väg tillbaka till politiken när han sjukskrivning går ut 31 mars.

Samtidigt har det framförts kraftig kritik mot gruppledaren Mattias Karlsson, som fyllt Åkessons roll när han varit borta. De båda står varandra mycket nära och har under många år varit en del av den absoluta SD-toppen.

Flera källor i SD:s riksdagsgrupp vittnar om ett missnöje med Karlssons ledarstil. Det har även funnits frustration över att det var han och inte den vice partiordföranden Jonas Åkerlund, som tog över när Åkesson lämnade.

– Det är ingenting som jag personligen har önskat. Det var jag väldigt tydlig med. Men det var en stark önskan från Jimmie att det skulle bli så. Då respekterade jag det och tog det ansvaret, säger Mattias Karlsson.

Har inte hört någon kritik

Han säger att det har funnits massvis med möjligheter för den som tyckt annorlunda att framföra sin kritik om att någon annan borde axlat Åkessons roll.

– Till exempel i partistyrelsen. Men det är det ingen som har gjort.

Karlsson berättar att Jonas Åkerlund planerar att lämna posten som vice ordförande vid partiets landsdagar i november.

– Han har å andra sidan haft ansvaret för att leda verkställande utskottet och partistyrelsen. Jonas har ju också haft ett ansvar. Men när det gäller just den utåtriktade rollen så var det Jimmies önskemål att jag skulle ta över och jag har inte heller uppfattat någon annan som har tyckt annorlunda. Det är ingen som har framfört det till mig.

Kritiken om att han har en hård ledarstil säger han så här om:

– Det är alltid svårt att bemöta svepande anklagelser från anonyma personer. Men jag tror att det är svårt att som ledare bli omtyckt av precis alla. Det finns alltid synpunkter på ledarskap. Jag har gjort så gott jag har kunnat och jag är glad över att jag kanske inte behöver ha den här rollen så värst mycket längre.

”Bara fått positiva reaktioner”

Mattias Karlsson säger i stället att han fått mycket stöd från partikamraterna.

– Det jag upplevt och de reaktioner jag fått till mig personligen har bara varit positiva. Jag har inte hört en enda person uttrycka sig negativt. Däremot så har väldigt många människor, både i riksdagsgruppen och andra delar av partiet, uttryckt glädje och sympati över hur man tycker att jag har axlat Jimmies roll.

– Vår ambition har hela tiden varit att Jimmie ska komma tillbaka. Ingen är gladare än jag om han gör det så snart som möjligt. Det är en praxis i många partier att gruppledaren tar över när partiledaren inte kan verka. Man tyckte att vi också skulle anamma den praxisen.

Kommer Jimmie Åkesson att leda SD en lång tid framöver?

– Det både tror och hoppas jag.