"Skulle varit självmord"

NYHETER

Jerzy Sarnecki: Förstår att polisen inte ingrep

1 av 32

Att poliser bevittnade dödsskjutningen men inte ingrep kan se illa ut.

Men han tror att det hade lett till polismord, enligt kriminologen Jerzy Sarnecki.

–  Det finns inte någon poäng med att få två poliser mördade, säger han.

Foto: Kriminologen Jerzy Sarnecki.

Aftonbladet avslöjar att polisen såg de beväpnade männen gå in restaurangen och öppna eld. Kriminologen Jerzy Sarnecki kliar sig i huvudet över uppgifterna. Kanske hade polisen kunnat förhindra dödsskjutningen.

– Vid första anblick kan det vara bekymmersamt att polisen står på första parkett och ser att folk mördas, inte ingriper och inte ens lyckas identifiera förövarna, säger Jerzy Sarnecki.

"Skulle varit självmord"

Men han säger att man ska komma ihåg att narkotikaspanarna troligtvis inte var fler än två poliser beväpnade med enbart sina tjänstepistoler av märket SIG-Sauer.

– Och här kommer personer med automatvapen. Det finns inte någon poäng med att få två poliser mördade – det skulle varit självmord, säger Sarnecki.

– Men om polispersonal finns på plats borde man kunna få uppgifter om vilka som gjort det, de var ju fullt synliga innan de gick in. Men man kan börja med att säga att vi måste ha hela bilden.

Mystiskt

Narkotikaspanarna ska enligt två av varandra oberoende källor ha lurats av att en av gärningmännen burit polisväst. Gärningsmännen ska ha misstagits för andra poliser.

– Det är en känd sanning att alla poliser inte alltid vet vad andra poliser gör. Men det är onekligen något man behöver titta närmare på, säger Sarnecki.

Han tycker att man kan begära att polisledningen redovisar vad som hänt och hur det gått till.

– Men att det sedan läcker ut att narkotikaspan varit där tycker jag är lustigt, hela historien är lite mystisk, säger Jerzy Sarnecki.

ARTIKELN HANDLAR OM