Soldat borta – då tar Israel blodig hämnd

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: AFP
Rök syns från byggnader som träffats under ett israeliskt anfall på fredagen.

NYHETER

Den israeliska löjtnanten Hadar Goldin uppges ha kidnappats i Gaza.

Samtidigt har 50 personer dödats i området - strax efter att ett tredagars eldupphör införts.

– Hamas är ansvarigt och Israels svar kommer att bli förkrossande, säger en israelisk tjänsteman till BBC.

Den planerade 72 timmar långa vapenvilan trädde i kraft klockan sju på morgonen, svensk tid. Initialt upphörde eldgivningen, rapporterade nyhetsbyråer på plats, men redan två timmar senare ska fyra palestinier ha dödats av israelisk militär. Enligt talesmän i Gaza sköts palestinierna till döds av israeliska stridsvagnar. Vid 14-tiden uppgavs antalet döda i Gaza under fredagen till 50, skriver Reuters. Minst 100 ska ha skadats. Enligt källor till BBC var attacken ett svar på palestinsk eldgivning på Kerem Shalom-området i Israel. Hamas ska ha beskjutit israeliska soldater som förstörde en tunnel i Gaza under eldupphöret, skriver den israeliska försvarsmakten IDF i ett uttalande.

Strax innan 14 på fredagseftermiddagen avfyrades flera raketer mot Ashkelon-regionen i Israel, uppger Haaretz.

Israelisk soldat saknas

Den israeliska soldaten Hadar Goldin misstänks ha kidnappats efter fredagsmorgonens strider i staden Rafah i södra Gaza.

– En grupp Hamas-terrorister, inklusive en självmordsangripare, kidnappade löjtnant Goldin klockan 9.30 och drog in honom i en tunnel, säger en IDF-talesperson enligt Haaretz.

"IDF genomför för närvarande underrättelseinsatser och omfattande sökningar för att lokalisera den saknade soldaten", skriver den israeliska försvarsmakten på sin hemsida. Soldatens familj ska vara underrättad.

Hamas har vid flera tillfällen under de senaste veckorna sagt att man tillfångatagit en israelisk soldat. Detta är första gången som även IDF bekräftat det. I striderna på fredagsmorgonen ska två israeliska soldater ha dött, skriver Reuters.

Ber om 369 miljoner dollar

Tanken var att det 72 timmar långa, humanitära, eldupphöret skulle ge en möjlighet att ta hand om skadade och döda, samt att tillgodose de mest akuta behoven i Gaza. Det hade presenterats av USA:s utrikesminister John Kerry och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på torsdagen, skriver BBC. Enligt FN har hela befolkningen minskad, eller ingen, tillgång till rent vatten eller fungerande avlopp. FN ber nu om 369 miljoner dollar som bistånd till folket i Gaza.

– Vi behöver ett omedelbart slut på det mänskliga lidandet hos folket i Gaza, säger James Rawley, FN:s humanitära koordinator.

"Hamas är ansvarigt"

Enligt Israel bär Hamas skulden för att eldupphöret avbrutits.

– Hamas bröt eldupphöret och lurade både USA:s utrikesminister och FN:s generalsekreterare, säger en israelisk tjänsteman till BBC.

– Hamas är ansvarigt för eldupphörets slut och får betala ett dyrt pris för det. De öppnade eld och Israels svar kommer att bli förkrossande.

Enligt Reuters har Vita huset kallat Hamas påstådda attack för ett "barbariskt" brott mot eldupphöret.

"Konstant getingsvärm"

Aftonbladets utsände Erik Wiman berättar från Tel Aviv att tunga stridshelikoptrar rör sig mot Gaza. Ljudet från israeliska drönare i luften är konstant.

– Tänk dig en svärm av getingar som låter 24 timmar av dygnet. Det där lever ju invånarna i Gaza med och det är ganska psykologiskt nedbrytande att höra det. Man vet ju att de bombar med jämna mellanrum, säger han.

Gränsen till Gaza är helt stängd under fredagen och kommer förmodligen inte att öppna under lördagen heller.

– Många kollegor nere i Gaza hade verkligen sett fram emot dessa 72 timmar av vapenvila men nu verkar det vara fullt ös därnere igen.

Samtal om vapenvila i Kairo

Hamas anklagar i ett uttalande israel för att bära skulden till att vapenvilan bara varade i ett par timmar efter att israeliska styrkor gått in i södra Rafah-området under natten, skriver BBC.

Under dagen kommer fler samtal om vapenvila pågå i Kairo, dit parterna skickat delegationer.

Under hela natten pågick stridsvagnsbeskjutning och flygbombningar i Gaza och minst 14 människor dödades, två av dem var barn. Över 1 450 palestinier har nu dödats sedan offensiven inleddes.

Mer info kommer.

Publicerad: