En person död – tusentals uppmanas ta sig från området
Uppdaterad 2014-08-05 | Publicerad 2014-08-04
Eldhavet rasar nu utom kontroll i den största branden i modern tid.
Strax efter midnatt hittades en svårt brännskadad person död norr om Stabäck. Han var sedan tidigare saknad.
Under dagen väntas ytterligare två flygplan tas in från Frankrike för att vattenbomba området.
Strax efter midnatt hittades en död person norr om Stabäck. Kroppen som hittades var svårt brännskadad och gick inte att identifiera, uppger polisen i ett pressmeddelande. En man i 30-årsåldern var anmäld saknad av anhöriga och polisen tror att det är den man som nu påträffats död.
– Det är en kropp som hittats och på vägen intill kroppen låg en plånbok med en id-handling, säger Ann-Charlotte Israelsson, LKC-befäl i Västmanland.
Anhöriga till den saknade personen är underrättade.
– Det är stor sannolikhet att det är den här personen, säger Ann-Charlotte Israelsson vid LKC i Västmanland.
Kroppen har nu förts till Rättsmedicin i Uppsala för fastställning av dödsorsak.
Misstänker koppling till skadad man
Under gårdagen hittades en svårt skadad 42-årig man på en skogsväg utanför Ängelsberg. Polisen misstänker nu att de två männen var i området tillsammans.
– De hittades i närheten av varandra. Det är oklart om de utfört något typ av arbete i skogen men vi misstänker att de har någon koppling, säger Ivan Åslund, befäl vid Västmanlandspolisen.
”Fy fan vad hopplöst”
1 200 personer har tvingats fly från sina hem - nu uppgraderas krisen till en riksangelägenhet.
– Man får gråten i halsen, fy fan vad hopplöst det är, säger Tomas Engström, som kör fordon med vatten till brandmännen.
Skogsbranden i Västmanland beskrivs som den största i Sverige i modern tid och sedan i går kväll klassas den som en riksangelägenhet.
På morgonen var förhoppningen att man skulle kunna stoppa branden. Det blev tvärtom.
Kraftiga vindar och en temperatur på närmare 35 grader gjorde att eldhavet i stället spred sig okontrollerbart.
”Mycket svårt läge”
– Bland trädtopparna blåser det 15 meter per sekund och det gör att glöd kan förflytta sig flera kilometer, säger Erik Bergman, informatör för räddningsledningen.
Räddningsledaren Håkan Fehne:
– Det är ett mycket svårt läge. Det är extremt torrt och minsta lilla gnista tänder direkt.
Boende på flera orter fick meddelande om evakuering i samma stund den skulle inledas. I Västervåla och Ängelsberg syntes lågorna rasa bara ett par hundra meter från bebyggelsen.
1 200 tvingas fly
Vid 15-tiden evakuerades Gammelby intill Virsbo i Surahammar. Ängelsberg och Västervåla började tömmas på folk vid 18-tiden. Senare på kvällen följde Sörhörende, Stenbroviken och Hörnsjöfors. Totalt har omkring 1 200 personer tvingats lämna sina hem.
De små landsbygdsvägarna i området fylldes i går av brandbilar och polissirener. På mils avstånd tornade stickande, vit rök upp mot himlen.
Ett 100-tal personer från Försvarsmakten, hemvärnet och räddningstjänsten samarbetar i insatsen. 13 helikoptrar vattenbombar området.
Vid lunchtid fastnade nio frivilligarbetare i det brandhärjade området och blev omringade av lågor.
Vid 15-tiden hade alla räddats – oskadda.
– Det var i sista stund, det hade kunnat gå illa, säger Mats Körner, räddningsledare.
Frivilligarbetarna hämtades av en helikopter som transporterade dem till Ramnäs en bit söderut, där ledningscentralen för den stora släckningsoperationen finns.
”Röken låg tät”
Claes Lundberg var en av hemvärnssoldaterna som arbetade med att undsätta de instängda frivilligarbetarna. Han var sotig i ansiktet och grå aska täckte hans hår.
– Vi var nästan framme hos dem. Röken låg tät och de kunde inte ta sig därifrån, säger han.
I går kväll fortsatte branden att sprida sig i nordvästlig riktning och närmade sig Norberg, ett samhälle med 4 500 invånare. En evakuering förbereddes, men sent i natt avvaktade man fortfarande.
Sverige har begärt internationell hjälp via EU-kommissionens organ för katastrofer, ERCC. Två italienska specialflygplan är på väg mot Sverige och förväntas kunna börja arbeta i dag.
Planen befann sig i natt i Polen.
– De landar på Hässle flygplats i Västerås och kommer sedan att hämta vatten ur sjön Åmänningen, som vi kommer spärra av helt och hållet, säger Angelica Runqvist.