Terroristerna: ”Vi synkroniserade dåden”

PARIS/STOCKHOLM. Terrorgruppen al-Qaida tar på sig attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo, uppger nyhetsbyrån AP.

En al-Qaida-medlem i Jemen säger att de regisserade attacken.

Samtidigt uppger tv-kanalen BFM TV har under dagen pratat i telefon med gisslantagarna Chérif Kouachi och Amedy Coulibaly.

På fredagskvällen uppgav nyhetsbyrån AP att en medlem ur al-Qaida regisserade terrordådet mot Charlie Hebdo tidigare i veckan.

Det bekräftas efter uppgifter från en fransk tv-kanal som säger sig ha pratat med en av bröderna Kouachi.

Redaktionen på BFM TV fick tag på Chérif Kouachi, som tillsammans med sin bror Saïd höll minst en man som gisslan på ett tryckeri nordöst om Paris i dag, vid 10-tiden i morse. Klockan 15 ringde Amedy Coulibaly själv till samma redaktion. För att inte störa polisens arbete har kanalen dock valt att inte publicera klippen förrän på fredagskvällen när de båda gisslansituationerna fått ett slut.

”Finansierade av al-Qaida”

Coulibaly bekräftar för tv-kanalen att han och de båda bröderna Kouachi samarbetade från start och att de två första attentaten, massakern på redaktionen av Charlie Hebdo och skotten mot poliserna i Montrouge, var ”synkroniserade”.

Chérif Kouachi säger att de är ”finansierade av al-Qaida i Jemen”.

– Vår intention var aldrig att döda kvinnor, barn eller civila, säger Kouchi, som förklarar att han inte räknar Charlie Hebdos serietecknare som civila, utan att de var attentatets mål.

– Det är ni i väst som dödar barn. I Irak, Afganistan och Syrien, säger Chérif till BFM TV.

Han säger också att attentatet är deras sätt att ”hämnas å proftens vägnar”.

Totalt 20 döda

Amedy Coulibaly, som tog 15 personer som gisslan i en judisk livsmedelsaffär i Vincennes i sydöstra Paris, ringde själv in till BFM TV:s redaktion vid 15-tiden och säger att han är ”sänd av den islamska staten”.

Han förklarar också för BFM TV:s reporter att valet av lokal för hans gisslanstagande är fattat på rent antisemitiska grunder.

De båda männen är samlade och välformulerade när de förklarar sina avsikter och metoder för BFM TV:s reporter.

Ungefär två timmar efter att Amedy Coulibaly pratade med BFM TV stormade franska polisstyrkor de båda byggnaderna för att befria gisslan, och de tre gärningsmännen sköts ihjäl.

Totalt har 20 personer dött, inklusive gisslantagarna, efter terrorattentaten.

Publisert: