”Vi gjorde en bra valrörelse”

avNivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13

Moderaterna vaknar upp till sitt sämsta resultat i ett EU-val någonsin.

Partisekreteraren Kent Persson är inte nöjd, men hyllar ändå partiets valrörelse.

– Vi har ett rejält arbete framför oss, säger han.

Moderaterna fick 13,6 procent av rösterna och rasade med hela 5,2 procentenheter i EU-valet. Resultatet är katastrofalt för partiet, som halkade ner till tredje största parti efter Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 90 000 röster har partiet tappat jämfört med valet 2009. Det innebär att Moderaterna gjort sitt sämsta resultat i ett EU-val någonsin.

”Har det tufft”

Partisekreteraren Kent Persson säger att det beror på att enfrågepartier fått möjlighet att lyfta.

– Vi ser i Sverige likt många länder i Europa att stora regeringsbärande partier har det tufft i Europavalrörelser. De har tenderat att bli rörelser där enfrågepartier har möjlighet att lyfta, och det har slagit även i Sverige. Vi ser att partierna till vänster om Socialdemokraterna nu är större än S, det innebär att Stefan Löfven måste berätta hur han ska få ihop detta, med de här partierna. Vilken politik ska han gå till val på?, säger han.

Nöjd med valrörelsen

Han är nöjd med Moderaternas valrörelse inför EU-valet, men inte med resultatet.

– Vi har genomfört en bra valrörelse, träffat många väljare och bedrivit en stor kampanj.

Hur var det att vakna imorse?

– Det är en av alla dessa mornar som partisekreterare när man vaknar och inser att vi har ett rejält arbete framför oss. Det är min roll nu att skapa energi och kraft i partiet, jag är övertygad om att vi har revanschlust att gå in i nästa valrörelse, för att visa att vi kan bättre än så här.

Fokus på riksdagsvalet

Han pratar om att snabbt växla om till riksdagsvalet i september.

– Nu gäller det att fokusera på nästa uppgift: de allmänna valen. Vi har en tydlig uppgift att skapa en tydligare konflikt kring helhet, ekonomin och tillväxten. Gör vi det har vi en god möjlighet att göra ett bra val i höst.

Hur ska du göra det?

– Vi ska fortsätta med vår samtalskampanj, över hela riket, vi har igång alla förbund och föreningar, vi ska peppa dem och se till att fokusera på nästa uppgift: att Fredrik Reinfeldt blir omvald som statsminister.

Moderaten Sven Otto Littorin konstaterade på sociala medier att han är glad att han inte är partisekreterare, hur känner du?

– Jag trivs i min roll som partisekreterare, det här valresultatet triggar mig ännu mer att göra ett bra riksdagsval.

”Finns förklaringar”

Men du måste ändå vara självkritisk till ett så katastrofalt resultat?

– Det finns förklaringar till resultatet och det är att enfrågepartier i Sverige liksom på många andra ställen i Europa får medvind. Partier i regeringsmakten har inte belönats i det här valet. Det tar vi med oss, nu gäller det att fokusera framåt.

Vad har Moderaterna gjort för fel i den här valrörelsen?

– Man måste sätta rörelsen i ett sammanhang. Vi har haft en rörelse som varit spretig. Jag är övertygad om att väljarna till nästa val kommer att ställa krav på helhet, de helhetslösningarna har vi.

Spretig på vilket sätt?

– Det har handlat om många mindre frågor, de stora helhetsfrågorna har inte varit på agendan. Men det kommer de att vara nu till nästa rörelse.

”Ta fajten”

Jobb och ekonomi kommer att bli partiets stora fokus framöver, säger partisekreteraren.

– Det är Sveriges viktigaste fråga. Vänstersidan går till val på att jobba mindre och mindre tillväxt i landet. I den tiden behövs M:s rörelse ännu mer, vi jobbar på att ta den fajten.

Publicerad: