Påstådda kränkningen sammanföll med militärt möte

De påstådda ryska kränkningarna sammanföll med ett högprofilerat möte i riksdagshuset.

Försvarsutskottet informerades av utrikesministern och militärledningen – om upptrappningen i Östersjön.

– Det inträffade nästan samtidigt, säger ledamoten Allan Widman (FP).

Ledamöterna i utskottet fick information av utrikesminister Carl Bildt (M) och Överbefälhavaren, ÖB, Sverker Göranson om den ökade ryska flygaktiviteten över Östersjön.

– Det var ett extra sammanträde med försvarsutskottet med anledning av den ökande närvaron i Östersjön. Det diskuterades bland annat hur flera stater nu allt mer frekvent uppträder i vårt närområde, säger ledamoten Allan Widman (FP).

"Kommer att öka"

Han vill inte kommentera att de påstådda ryska kränkningarna av svenskt luftrum sammanföll med mötet i riksdagshuset.

– Men en ökad närvaro av det här slaget kommer vi att få ser mer av. Det kommer successivt att öka. Ryssland tillför ju mer pengar till sin krigsmakt och det innebär fler övningar på flera plattformar, säger Allan Widman.

Att det extrainsatta mötet skulle hållas var enligt SvD offentligt men vad som yppades under sammanträdet är hemligt.

"Verkar vara en upprepning"

Allan Widman liknar de påstådda kränkningarna vid den så kallade långfredagsincidenten 2013 då ryska bombplan simulerade en attack mot Sverige utanför Gotska sandön.

– Det låter som en långfredagsövning med både bombplan och jakteskort. Det verkar vara en upprepning av det som skedde då.

– Man gör det här därför att man bedömer att det är tillräckligt realistiskt att man vill öva det på förhand. Man tror att sannolikheten är så stor att det kommer att inträffa att det är bäst att man övar på det, säger Allan Widman.

Publisert: