Nyheter

Tvåbarnsfar död efter brand i romskt läger

Av: 

Kenan Habul

NYHETER

Han kom för att hämta sin döde far - i måndags avled 41-åringen själv i sviterna av en brand i det romska lägret i Högdalen.

På internetforumet Flashback uppviglas det till våld mot lägren - och flera av dem har attackerats. 

Efter 41-åringens död ökar kritiken mot polisens arbete.

– Polisen menar att tiggarna själva har orsakat branden, men det finns en del som pekar på att någon i själva verket tände på, säger Anna Silver, ordförande för organisationen Hem.

Tipsa | Aftonbladet

Det är radioprogrammet Verkligheten i Sveriges Radios P3 i samarbete med Ekot som i tre långa reportage har avslöjat hur vissa skribenter på Flashback har hetsat till våld mot romska läger.

Vid 4-tiden på morgonen den 31 första augusti brann det i fyra skjul i Högdalen.

Två personer fick då föras till sjukhus med brännskador.

En av dem, en 41-årig man, avled i måndags.

– Vad jag förstår fick han en infektion i lungorna efter att ha andats in den heta luften och sedan avled han, säger Anna Silver.

Hon leder organisationen Hem som hjälper hemlösa EU-migranter. Anna Silver säger att hon är "jättekritisk" mot polisens arbete.

Sju timmar innan platsen spärrades av

Enligt henne har polisen, först efter påtryckningar från aktivister, förhört personer som har befunnits sig i lägret under brandnatten.

– De var ett hundratal personer som bodde där då. Polisen har pratat med endast fem, säger hon till Aftonbladet.

Det tog också sju timmar innan området spärrades av och polisens tekniker kom till platsen. Enligt Anna Wester fanns det inte heller några hemmagjorda kaminer inne i skjulen.

– Enligt flera personer som vi har talat med bröt branden samtidigt ut i fyra skjul klockan fyra på morgonen. Då sov alla i lägret, säger hon.

Flera attacker mot romska läger

Sveriges Radios Studio Ett rapporterade i veckan att flera attacker har ägt rum mot romska läger runt om i Stockholm. Bilar och husvagnar ska ha bränts ner, tält blivit sönderskurna och stenar ska ha kastats in i tältlägren.

På internetforumet Flashback kartläggs lägren med bilder, filmer och kartor. Även lägret i Högdalen har pekats ut.

En person berättar om hur han förstör romers bilar.

En annan skriver:

"Bränn ner skiten".

Ytterligare ett inlägg:

"Sten, kniv, molotovcocktail eller kalashnikov spelar ingen roll - jag tänker applådera alla och envar som drar sitt strå till stacken."

Men polisen i Söderort fick veta om hot på Flashback av Sveriges radio.

Kommenterar på måndag

När Aftonbladet når den ansvarige utredaren Anders Gartér efter lunchtid på lördagen vill han inte kommentera fallet.

– Jag jobbar idag som stationsbefäl och tar hand om pågående händelser, svarar han.

Tidigare har han sagt till Sveriges Radio att dödsbranden i Högdalen rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet, alltså att personerna i lägret själva kan ha tänt på. Den tekniska undersökningen är ännu inte färdig, men brottsrubriceringen kan ändras om det framkommer nya uppgifter, sa Gartér.

Polisen vill nu komma i kontakt med personer som var med om branden, men de har inte lyckats hitta några. De vet inte var de finns och har inga nummer till dem, berättade Gartér för Sveriges Radio tidigare i veckan.

– De flesta andra bussades senare ut ur landet, potentiella vittnen har alltså lämnat Sverige, säger Anna Silver till Aftonbladet.

Även brandoffrets far dog i Sverige

41-åringen som avled i måndags och hans familjemedlemmar har varit i Sverige flera gånger. Under sommaren kom han tillbaka från Rumänien för att hälsa på sin pappa som blev sjuk under tiden han vistats i Sverige. De hann ses en gång – sedan dog fadern. Dagen efter branden skulle 41-åringen flyga hem med hans kista.

Nu väntar hans hustru på att obduktionen ska bli klar innan hon kan ta kroppen hem till Rumänien, där parets två barn finns.

Tidigare i veckan berättade hon i Sveriges Radio om hur hennes och makens tält och bildäck i Högdalen skars sönder. Och hur de vissa nätter satt vakna i bilen för att de var rädda.

– Vi pratade om vad vi skulle göra om någon startade en brand. Kommer de att döda oss i bilen? Vi var rädda att dö som råttor, sa frun.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert: