Ingen damstaty med handväska

1 av 3 | Foto: HANS RUNESSON
Konstnären Susanna Arwin står bakom statyn som stoppas.

avSebastian Hagberg

NYHETER

Det blir ingen staty av damen med handväskan.

Kultur- och fritidsnämnden i Växjö tog det slutgiltiga beslutet idag.

Bilden av kvinnan som slår en nynazist i huvudet har blivit ikonisk, men kommunen stoppade statyn med motiveringen att den symboliserade våld snarare än diskussion.

Kvinnan med handväskan hette Danuta Danielsson och blev känd i hela landet efter att ha fotograferats i samband med en nynazistisk marsch i Växjö 1985.

På bilden svingar Danuta Danielsson, vars mamma satt i ett nazistiskt koncentrationsläger, sin handväska i huvudet på en nynazist.

Ordföranden: Nazisterna hade tillstånd

Konstnären Susanna Arwins lerfigur av damen med handväskan var tänkt att uppföras som staty i Växjö. Det stoppades av Eva Johansson (C), som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö.

– Nazisterna genomförde en laglig demonstration. De hade tillstånd. Växjö är en kommun för yttrandefrihet. Vi är en fristad för förföljda författare. Då ska vi inte uppmuntra att man använder tillhyggen mot meningsmotståndare, sa Eva Johansson till Aftonbladet tidigare i veckan.

Anhörig uppges ha hört av sig

Idag beslutade alltså kultur- och fritidsnämnden att stoppa uppförandet av statyn.

Enligt Sveriges Radio Kronoberg så röstade Socialdemokraterna, som tidigare varit för statyn, nu emot. Anledningen ska ha varit att en anhörig till Danuta Danielsson hört av sig och uttryckt en önskan om att statyn skulle stoppas.

Växjö kommuns beslut har utlöst protester. Flera andra kommuner uppges nu konkurrera om att få statyn till sin stad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Växjö

Konst