Åtal väckt mot misstänkt styckmördare i Gävle

Av: Victor Stenquist, Tord Westlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13

NYHETER

28-åringen åtalas vid Gävle tingsrätt för mord på den 24-åriga småbarnsmamman.

Vice chefsåklagare Ulf Back presenterade åtalet vid en presskonferens idag.

Ett åtal som innehåller hemskheter utöver det vanliga.

När den 28-årige tidigare ostraffade konststudenten nu åtalas vid Gävle tingsrätt framgår att han misstänks för mord och brott mot griftefriden.

Aftonbladet kunde tidigare i veckan avslöja att motivet varit ovanligt. Polis och åklagare tror att 28-åringen planerat mordet – efter att visat stort intresse för filmer med strypning och styckning han laddat ner på internet.

– Jag kan bekräfta detta, sa vice chefsåklagare Ulf Back då.

Strypt och styckad

Den 28-årige mannen misstänks för att ha mördat den 24-årige småbarnsmamman natten mot den 20 september efter att de tidigare under kvällen träffats på restaurang.

Enligt åtalet har mannen strypt kvinnan för att därefter ha styckat kroppen i olika delar och placerat dessa i en väska och två kartonger. Dessa har han sedan flyttat till ett källarförråd.

Efter mordet ska han ha cyklat till havet och dumpat hårddiskar från sin dator, men polisen hittade dem. Där han man kunnat se hur mannen bland annat haft länkar till brutal styckningsfilm från Sydamerika. En film som kommer att visas under rättegången.

Han skrev sedan ett avskedsbrev som polisen hittade.

Det började med ”mitt farväl”: ”Vi började kela. Jag lade armen runt hennes hals. Jag har alltid haft en tendens till våld och en djup önskan inom mig att skada folk. Jag har lagt band på mig tills nu”.

Har nekat

På sociala medier har han också, bara dagar innan mordet, publicerat citat ur filmen American psycho som handlar om seriemördaren Patrick Bateman, spelad av Christian Bale.

28-åringen och 24-åringen var bekanta med varann men hade ingen parrelation. Den här kvällen hade kvinnan inlett kontakten genom att skicka ett sms till honom. De besökte sedan två restauranger i Gävle innan de gick hem till honom.

Den 28-årige mannen har själv nekat till brottet.

– Han medger att han utfört en handling som dödat kvinnan. Men han förnekar mord då han inte haft för avsikt att vilja döda. Han har saknat handlingskontroll och befunnit sig i ett chocktillstånd, säger Carl Lindström.

Den mindre rättpsykiatriska undersökning som gjorts visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Publicerad: