Regeringskrisen 2014

Hökmark sågar uppgörelsen i köpta Facebookinlägg

Av: 

Victor Stenquist

Gustaf Tronarp

NYHETER

Nu ger sig EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark in i kören av kritiker mot Julöverenskommelsen.

Den tidigare moderate partisekreteraren sprider sitt missnöje i köpta Facebookinlägg.

Samtidigt skriver Carl Bildt i sin blogg att Alliansen kan råka ut för "förödmjukelsen" att inte kunna rösta på sitt eget budgetförslag.

”I stället för en parlamentarisk process där man strävar efter att vinna majoritet för sin politik får vi nu inom budgetpolitiken en dekretpolitik där regeringens förslag automatiskt har stöd bara för att det är regeringens förslag.” 

Det skriver den moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark i ett blogginlägg där han går till hårt angrepp mot Alliansens överenskommelse med regeringen.

”Vill inte kommentera det”

Hökmark har både varit riksdagsledamot och partisekreterare för Moderaterna.

Hans kritiska inlägg sprids via köpta Facebook-poster. Men när Aftonbladet söker honom står det klart att han inte vill prata om sin kritik.

– Han vill inte kommentera det ytterligare. Blogginlägget får stå för sig själv. Det blir för stort annars, säger Per Heister, som är presskontakt för Gunnar Hökmark.

Varför sprids inlägget via köpta Facebookinlägg?

– Det gjordes för länge sedan. Jag visste inte att det pågick fortfarande. Det har inget med det specifika inlägget att göra, säger Per Heister.

”Har abdikerat”

I går rapporterade Aftonbladet om att den blivande M-ledaren Anna Kinberg Batras Facebooksida svämmar över av ilskna inlägg efter att uppgörelsen blev känd. En av de hårdaste kritikerna är förre moderata partiledaren Ulf Adelsohn.

– Oppositionen har abdikerat, säger han.

I ett blogginlägg har även Carl Bildt, tidigare både stats- och utrikesminister, luftat sina känslor om Julöverenskommelsen – och anar att läge där alliansen kan få ångra sig.

”En del besvärligheter kan det dock komma att bli – mest dock för alliansens partier. I före 2006 väl etablerad tradition brukar allianspartierna lägga en gemensam reservation i finansutskottet om den ekonomiska politikens inriktning. Jag utgår från att så kommer att bli fallet nu också. Men man riskerar då att råka ut för förödmjukelsen att i enlighet med överenskommelsen inte kunna rösta för denna i kammaren om det skulle vara en risk för att den skulle gå igenom.”

Kinberg Batra förstår

I inlägget väger han för- och nackdelar med överenskommelsen, och verkar ha förståelse för alla som helst ville slippa ett extraval:

”Lättnaden över att slippa det nyval som inte nödvändigtvis löst någonting alls går som en röd tråd genom så gott som alla kommentarer. Och på den punkten är det sannerligen inte svårt att hålla med.

Anna Kinberg Batra uppger att hon har förståelse för de upprörda känslorna.

– Vi ska ha en livlig intern debatt, och den syns utåt också. Det stör inte mig. Jag tycker att det är viktigt att vi diskuterar hur Alliansen och Moderaterna kan bli ännu starkare framöver, sa hon till Aftonbladet i morse.

Anna Kinberg Batra slår dock tillbaka mot Ulf Adelsohns påstående att oppositionen abdikerat i och med uppgörelsen:

– Det stämmer inte alls. Det som är historiskt här är att en socialdemokratisk statsminister erkänner att det inte bara är ett parti som bestämmer i Sverige, utan att han är beredd att släppa fram Alliansen om vi blir större vid nästa val.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Regeringskrisen 2014

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2014

Gunnar Hökmark

Moderaterna

Anna Kinberg Batra

Alliansen