"Tillgången på vapen är extremt stor"

Ordförande för kommunstyrelsen vill se skärpta vapenlagar

Anneli Hulthén (S), ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg, reagerar med sorg och bestörtning på dödsskjutningen på Hisingen.

– Framför allt känner jag en delaktighet med anhöriga och vänner till de som blivit skjutna och sårade. Det måste vara en helt fruktansvärd situation. Man kan inte förstå hela deras sorg, men kan känna delar av den.

Anneli Hulthén (S).
Anneli Hulthén (S).

Anneli Hulthén berättar att stadsdelen i Norra Hisingen har aktiverat sin krisledningsgrupp för att kunna ta hand om alla människor som mår dåligt efter skottlossningen inne på restaurangen.

– De kommer ha en jourtelefon och har förstärkt fältassistenternas insats under dagen och kvällen. Man ser också över bemanningen på fritidsgårdarna i Biskopsgården.

Hon har stor förståelse för att människor kan känna oro efter dödsskjutningen inne på restaurangen vid Vårväderstorget i bostadsområdet Biskopsgården på Hisingen.

– Ja, det är klart. Samtidigt är det stor skillnad på hur man upplever oro och trygghet och hur säkerhetssituationen är. De flesta av oss som bor i Göteborg känner oss ju trygga, men efter en sådan här händelse blir folk oroade.

Hon uppger att hon i dag ska ha ett samtal med justitieminister Morgan Johansson (S).

– Tillgången på vapen är extremt stor och det visar ju inte minst denna händelse på. Några går in och använder automatvapen i en lokal på Hisingen. Man har skärpt vapenlagarna, men det är inte tillräckligt. Tillgången på vapen gör att brotten blir grövre.

Publisert: