Maria skulle kastas av bussen när föraren smsade

NYHETER

Bad föraren stoppa undan mobilen – blev attackerad

1 av 4

Maria Johansson blev kallad idiot, fitta och hora. För att hon bad bussföraren stoppa undan mobilen.

– Han tvärstannade, blev helt svart i ögonen och vräkte ur sig alla de här orden, säger hon.

Sedan försökte han kasta henne av bussen.

Maria Johansson var på väg hem till Malmö från Höllviken. Plötsligt svajade bussen på vägen. Hon upptäcker att bussföraren skickar sms och pratar i sin mobil.

– Jag gick fram väldigt lugnt och bad om honom i snäll ton om han inte skulle kunna stoppa ned mobilen och hålla händerna på ratten. Det är ändå våra liv han ansvarar för, säger Maria Johansson, som berättat om händelsen i Sydsvenskan.

"Håll käften"

Då tvärstannar föraren bussen. Maria berättar att han blev alldeles svart i ögonen.

– Han stirrar på mig och kallar mig idiot, fitta, hora och säger att jag ska hålla käften, säger Maria Johansson.

Maria berättar att en mamma längre bak i bussen ber föraren välja sina ord eftersom det finns barn i bussen. Mannen ska då ha skrikit att allihopa kan dra åt helvete.

– Jag backade bakåt i bussen av rädsla, för han tog ju tag i min jacka och skulle kasta ut mig, säger Maria Johansson.

Hon sliter sig loss från förarens grepp och han försöker rycka hennes telefon ur handen.

– Jag gick fram och filmade med min telefon och han försökte ta den ifrån mig.

Efteråt kör han vidare. Men han lägger inte ifrån sig mobilen.

DO-anmälde bussbolaget

När Aftonbladet talar med Maria Johansson har det gått nästan två månader sedan händelsen. Men den har satt spår.

– Hela händelsen var jätteläskig. Jag har inte åkt buss sedan den 6 januari. Jag brukade åka buss till jobbet men nu tar jag bilen, säger hon.

Hon polisanmälde händelsen men förundersökningen lades ned av Malmöpolisen. Hon ska ha pratat med bussbolaget och fått besked om att bussföraren blivit varnad.

Fick sparken

Till sist DO-anmälde hon bussbolaget Bergkvarabuss, som trafikerar den aktuella linjen åt Skånetrafiken. Det visade sig också att fler passagerare rapporterat om händelsen.

– Han jobbar inte kvar på Bergkvarabuss och kommer aldrig mer köra buss åt Skånetrafiken. Det tycker jag är ett bra beslut, säger Ulrika Mebius, press- och informationchef på Skånetrafiken till Aftonbladet.

I ett svar till Maria Johansson skriver Skånetrafiken att de beklagar hennes upplevelse och att förarens sätt att bemöta henne var "helt förkastligt". De skriver att alla Skånetrafikens förare vet att det är förbjudet att prata i mobiltelefon om det inte handlar om korta samtal kring trafiksituationen.

Aftonbladet har även sökt Bergkvarabuss.

"Kan kännas som lång tid"

Maria Johansson är glad att bussföraren inte får jobba kvar, men undrar varför ingenting gjordes tidigare. Ulrika Mebius säger på onsdagskvällen att hon inte har hela bilden klar för sig, men att den här typen av händelser kan vara svåra att utreda.

– När en sådan incident händer är gången att vi måste ta kontakt med både det aktuella trafikföretaget och föraren. Det kan ta en vecka innan han hunnit förhöras om vad som hänt. I Sverige finns det också regler för hur man avskedar en person. Det kan inte komma "out of the blue" och det kan kännas som en lång tid, säger Ulrika Mebius.

Sedan händelsen har Maria Johansson tänkt på en sak. Att ingen av de andra passagerarna gjorde någonting.

– Inte en enda som reser sig och hjälper till. Det kom in fem anmälningar efteråt men det hade inte ens behövt hända om någon hade rest sig upp. Det är så typiskt svenskt, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Berg