Ukrainakrisen

Löfvens löfte: Ett lån på 100 miljoner dollar

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

KIEV. Stefan Löfven och Ukrainas president Porosjenko ler brett mot varandra.

Intrycket av deras pressträff är närmast total enighet.

– Vi är mycket tacksamma för Sveriges starka stöd, säger Porosjenko som visar upp det allra bredaste leendet.

Stefan Löfven har själv bett att få komma till Ukraina för att bilda sig en uppfattning av situationen. Men den som har störst nytta av besöket är definitivt Petro Porosjenko.

Hans trupper har inte en chans mot de ryskstödda rebellerna i östra Ukraina. Hans enda livförsäkring är att omvärldens stöd ska få Putin att tveka om hur långt han törs gå.

Därför pågår mer eller mindre skytteltrafik från europeiska huvudstäder till Kiev.

Löfvens roll i dramat är att ge sin ukrainske värd ekonomiskt och verbalt stöd. Det uppfyller Löfven med råge.

– Det är ett nöje för mig att vara här, säger statsministern. Det är viktigt för Sverige att visa vårt stöd för Ukraina i en svår tid. Vi vill visa att det finns fortsatt hopp trots alla döda.

Lånar ut 100 miljoner dollar

För att visa att han verkligen menar allvar lovar Löfven att Sverige ska låna Ukraina 100 miljoner dollar till förmånlig ränta. De närmare villkoren ska förhandlas.

– Pengarna behövs för att Ukraina ska kunna försvara sig själv och sitt land mot Rysslands aggression, slår Löfven fast. Ukraina måste kunna försvara sig även ekonomiskt.

Statsministern uppmanar andra länder att följa Sveriges exempel. Därtill skrivs ett avtal på som ger Ukraina ett fortsatt stöd på 220 miljoner kronor om året i sju år framåt.

När Ukrainas finansminister Natalie Jaresko får höra om lånet utbrister hon spontant med perfekt amerikansk accent.

– Jag älskar det. Sveriges stöd är viktigt inte minst som en symbol.

Löfven slår fast att det enda som kan få Sverige att förespråka en lättnad av sanktionerna mot Ryssland är positiva förändringar på marken i östra Ukraina. Något han inte sett.

– Ingen tvekan råder om att det som hände i Debaltseva efter att vapenvilan signerats var ett brott mot den. Därför är vi för att förlänga sanktionerna. Även att utöka dem om så krävs,

Vilket är precis vad Porosjenko ville höra. Han belönar Löfven med ännu ett brett smil och nya lovord.

”Snälla Europa, var eniga”

För Porosjenko är de regelbundet återkommande besöken av utländska dignitärer en möjlighet att via presskonferenser tala direkt till det ukrainska allmänheten och stärka självkänslan hos ett folk som för mindre än ett år sedan inte kunde föreställa sig att de skulle hamna i krig mot Ryssland.

Därför svarar han på frågorna omväxlande på ukrainska och engelska. Både den inhemska och utländska publiken ska få sitt.

Porosjenkos medicin för att få ett definitivt slut på striderna är att FN:s säkerhetsråd beslutar sända en fredsstyrka. Med tanke på att Ryssland har vetorätt i säkerhetsrådet känns det mer som dröm är realistisk verklighet.

Ändå säger Löfven att Sverige är berett att överväga att delta med soldater i en sådan styrka "ifall FN fattar beslutet".

Båda är rörande ense om hur viktigt det är ett EU fortsätter att agera i enighet.

– Det räcker med ett eller två länder för att blockera sanktionerna, konstaterar Porosjenko. Snälla Europa, var eniga. Upprätthåll europeiska värderingar. Ukraina slåss för europeiska principer och värderingar.

Löfven nickar instämmande.

Så mycket av verkligheten i Ukraina hinner han inte se, bortom presidentpalats och konferenssalar.

Om han oroar sig över att Saudiarabien kallat hem sin ambassadör som reaktion på att Sverige sagt upp avtalet om militärt samarbete så är det ingenting han visar. Han verkar lugn och avslappnad.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ukrainakrisen

Stefan Löfven

Ukraina

Petro Porosjenko