Uddevallabor samlades mot våldet

1 av 7
NYHETER

Uddevalla är en stad i sorg.

På onsdagseftermiddagen samlades flera hundra invånare för att manifestera mot våldet.

– Det värmer att se att så många har kommit hit, säger Solweig Enarsson, 70.

Vid klockan 17 på onsdagen inleddes en manifestation mot våld utanför Bohusläns museum. Parken ligger en dryg kilometer ifrån parkeringen där tre unga människor sköts till döds natten till lördagen.

– Jag var som alla andra Uddevallabor chockad och förtvivlad. Jag ville visa att vi kan samlas och stötta varandra, säger en av initiativtagarna Kiomars Heydar.

Manifestationen - som startade på Facebook - varade i 15 minuter. Runt parken stod ungdomar, äldre, barnfamiljer och sörjande till dödsoffren. Många hade med sig blommor. Flera hade svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Det här berör oss alla, sa Kiomars Heydar.

”Vi måste kämpa”

Efter en tyst minut talade flera kommunpolitiker - som alla uttryckte bestörtning över våldet. Förutom dödsoffren i trippelmordet har två ungdomar som bodde på ett akutboende nyligen dött av överdos.

– Vi måste kämpa för att alla barn och ungdomar ska känna trygghet. Vi måste alla hjälpa till. Vi måste alla göra något, säger Kiomars Heydar.

Jenna Eriksson, 38, var en av besökarna.

– Det har varit så många tankar de senaste dagarna. Det är så fruktansvärt hemskt. Alla pratar om det som har hänt, säger hon.

– Jag ville komma hit för att säga farväl till ungdomarna.

– Jag tycker det här är ett väldigt fint initiativ. Alla kan samlas. Alla Uddevallabor kan visa att vi bryr oss.

Hopp om förändring

Solweig Enarsson, 78, och Calle Hacker, 75, kom för att visa sitt stöd. Men också med ett hopp om förändring.

– Det här är en liten stad. Många pratar om det som har hänt och många är berörda, säger Calle Hacker.

– Jag tycker det är viktigt att visa medkänsla med familjerna och de som har drabbats. Det värmer att se att så många har kommit hit, säger Solweig Enarsson.

ARTIKELN HANDLAR OM