Piloter: Vi är redo för sympatistrejk

NYHETER

Danmark redo för sympatistrejk

1 av 3

Det norska fackförbundet Parat har idag ett möte med de nordiska fackliga ledarna i Oslo idag.

– Det är frustrerande att vi på kort sikt inte har verktyg att stoppa Norwegian från att begå strejkbryteri, säger ordförande Hans-Erik Skjæggerud till NRK.

Nu även är de danska Norwegian-piloterna redo att strejka, rapporterar Aftenposten.

– Vi är klara för sympatistrejk, uppger Henrik Berlau, förhandlingssekreterare från det danska fackförbundet 3F:s transportgrupp.

Skjæggerud anser att de nordiska fackförbunden måste diskutera hur man kan lösa principiella kärnfrågor i strejken. Temat för mötet är hur man förhindrar strejkbryteri så Norwegian-flygen står på marken under strejken.

”Förvärrar situationen”

Norwegian menar att inblandningen från de nordiska fackföreningsledarna förvärrar situtationen.

– Detta bidrar inte till något annat än att göra situationen ännu värre för våra passagerare och skapa otrygghet bland alla våra anställda, säger informationschef Lasse Sandaker-Nielsen till NRK.

Martin Lindgren som är ordförande i Svensk Pilotförening deltar inte i dagens möte i Oslo.

– Nej och från vår sida är inte sympatistrejk något som finns på tapeten just nu. Vi har tagit ut våra svenska medlemmar som är Norwegian-piloter och utöver det har vi inte beslut om att vidta ytterligare åtgärder, säger han till Aftonbladet.

Många inställda flygningar

Strejken är nu inne på elfte dygnet och ”dessvärre blir många resande berörda av inställda flygningar och förseningar även idag”, rapporterar bolaget på sin hemsida idag.

Nästan alla inrikesflyg i Norge och Sverige är inställda och endast ett begränsat antal inrikesflyg i Danmark genomförs. De flesta avgångar mellan de skandinaviska huvudstäderna är också inställda. Även vissa Europa-resor ställs in, enligt Norwegian.

Parterna i Norwegian-konflikten ska inte ha haft någon kontakt under natten mot tisdagen.

Igår presenterade Norwegians och Parats advokater ett nytt förslag till lösning men på tisdagsmorgonen vill ingen av parterna säga något om hur förhandlingarna går.

ARTIKELN HANDLAR OM