Enström: ”Kommunerna ska få ersättning”

1 av 22 | Foto: PONTUS ORRE
Martin Ilander säger att han och resten av insatsstyrkan är väldigt tacksam för allt stöd som de får från de boende i området.
NYHETER

NYKÖPING/ STOCKHOLM. Kommunalråden i de branddrabbade kommunerna oroar sig för ekonomin efter MSB:s informationsmöte.

Nu öppnar försvarsministern för en lösning.

– Jag vill vara väldigt tydlig: kommunerna ska få den ersättning de behöver, säger Karin Enström (M) till TT.

Under fredag förmiddag höll Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ett informationsmöte kring hur kostnaderna ska fördelas efter storbranden i Västmanland. Kommunalråd från de fyra berörda kommunerna, Norberg, Sala, Surahammar och Fagersta, fanns bland de inbjudna.

Mötet slutade med upprörda känslor och kommunalråden lämnade i protest.

– Jag blev jättearg. Vi kom överens om att det ger oss inget att sitta på mötet. Vi lämnade mötet, säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

Måste ligga ute med pengar

Kostnaderna för själva räddningsinsatsen – utöver en självrisk – står MSB för. Men kommunerna måste ansöka om ersättningen och pengarna får de ligga ute med under tiden som ärendet prövas.

– Det här är en räddningsinsats som kostar bara med helikopter och markfolk, brandmän, i grova drag fem miljoner kronor per dygn och vi är nu inne på åttonde dygnet. Vi har ingen skattekista att ösa ur, säger Åsa Eriksson.

Andra omkostnader, som den telefonväxel som Sala kommun har öppen dygnet runt och kriscentret i Surahammar, får kommunerna stå för själva.

Enligt lagen om skydd mot olyckor ska staten stå för "kostnader som är direkt relaterade till en räddningsinsats" utöver självrisken, skriver MSB på sin hemsida.

”Kan vara bekymmersamt”

– Jag förstår att det kan vara bekymmersamt att ligga ute med pengar. Men vi prövar bara efter ansökan. Vi skickade ut en kollega i dag så att alla ska få veta vilka typer av underlag man ska skicka in, så att det går smidigare, säger Ella Carlberg vid MSB:s rättsenhet.

Hur lång tid det kommer ta att pröva ansökan och därefter betala ut pengar är frågan. Det finns en möjlighet att pröva delansökningar om man är orolig över att det ska ta tid.

– Det är jättesvårt att bedöma. Är det omfattande ansökningar tar det tid, säger Carlberg.

Även MSB har en begränsad budget för den här typen av kostnader. Om storbranden spräcker den får myndigheten ansöka om mer pengar:

– I slutändan får vi i så fall lyfta den frågan med riksdag och regering.

Erik Löfgren, pressekreterare på MSB, säger att han har full förståelse för kommunpolitikernas frustration.

– Men det är så regelverket ser ut, och har sett ut i ett antal år, säger han.

Resurserna som kallats in från EU, bland annat de fyra flygplanen som vattenbombar brandområdet, går däremot MSB in och täcker upp.

– Vi betalar så länge och reglerar det med kommunerna sedan, säger Erik Löfgren.

Regeringen öppnar för lösning

Försvarsminister Karin Enström (M) öppnar i dag för en lösning som skulle göra så att kommunerna kommer runt de ekonomiska problem de ställs inför. Tillsammans med finansdepartementet kollar hennes departement på vilka möjligheter som finns för ersättning till kommunerna och de drabbade individerna, säger hon till Sveriges Radio Ekot.

– Vi kommer skyndsamt att betala ut den ersättning man är berättigad till, och vi kommer också att skyndsamt pröva andra kostnader som inte är direkt kopplade till räddningsinsatsen, fortsätter hon.

Och får medhåll av statsminister Fredrik Reinfeldt (M):

– Vi vill naturligtvis inte skapa oro och diskussioner kring ersättningar kring en brand som inte är släckt. Vi måste nu fokusera på det viktiga, att människor, liv, djur säkras och får bästa möjliga stöd. Därför vill vi vara tydliga att vi kommer skyndsamt se till att betalningen kommer på plats och vi kommer naturligtvis också vända oss till de här kommunerna så att vi kan undanröja alla eventuella missförstånd som har uppstått. 

Enström uppger för Ekot att det kan bli aktuellt för Sverige att ansöka om stöd från någon av EU:s fonder för att täcka kostnaderna för räddningsinsatsen.