Här räddas Mahmoud ur ruinerna

NYHETER

10-årig pojke mirakulöst räddad efter bomb

1 av 2 | Foto: Mahmoud al-Ghol kunde grävas fram ur rasmassorna efter att hans hem bombats i måndags.

Hamas kommer inte att lägga ned sina vapen förrän blockaden av Gazaremsan hävs.

Det sa en tales­person i går.

I dag gick den tre dagar långa vapenvilan mellan Israel och Hamas ut.

I går höll Hamas den första offentliga samlingen sedan eldupp­höret.

Mushir al-Masri, ­talesperson för Hamas, sa att man inte kommer att lägga ned sina vapen förrän Israels och Egyptens sju år långa blockad av Gazaremsan hävs. De två länderna stängde av landremsan efter att ­Hamas tog makten i området 2007.

– Vi har fingret på ­avtryckaren och vi har skjutit in oss mot Tel ­Aviv, Lod och vidare, sa al-Masri.

Trötta på kriget

Till skillnad mot tidigare offentliga samlingar kom bara några tusen för att lyssna på Hamas. Den låga siffran tros bero på att många i Gaza är trötta efter en månad av krig. Dessutom är människor ­oroliga för att bombningarna ska ta fart igen.

I måndags, precis ­innan eldupphöret, bombades ett bostadshus i Rafah. Nio i familjen al-Ghol dödades. Ur rasmassorna kunde räddningsarbetare gräva fram tioårige ­Mahmoud al-Ghol, som överlevt attacken.

I går försökte man, från egyptiskt håll, att medla indirekta samtal mellan Hamas och Israel för att förlänga eldupphöret.

Hamas står kvar

Israel menar att ­Hamas måste ta första steget och lägga ned ­sina vapen. Något som alltså inte verkar ske.

– Kriget är inte över. Våra män är fortfarande ute i fält, vid frontlinjen. Det är orimligt att motståndsrörelsens vapen ska ligga på förhandlingsbordet, sa al-Masri.

Han menar också att Hamas fortfarande har tunnlar som leder in i Israel, trots att bombningar av Gaza haft som mål att förstöra just dem.

Israel hävdar att alla tunnlar, som man känt till, nu är förstörda.

På fredagsmorgonen sköts nya raketer från Gaza mot Israel. Israel säger på fredagsmorgonen att de har återupptagit sina anfall mot Gaza som svar på raketerna.