Skogsbrand i Hälsingland

avIda Persson

En skogsbrand har brutit ut vid sjön Lockjärv i Bjuråker i Hälsingland.

Två helikoptrar är på plats och markpersonal har lyckats omringa elden.

– Som det ser ut nu går det bra. Men vi kan inte slappna av. Det kan flamma upp igen, säger Andreas Westlund vid Norrhälsinge räddningstjänst.

Tipsa | Aftonbladet

Branden startade runt klockan 11.30 på torsdagen och har nu spridit sig till ett område på en kvadratkilometer, skriver P4 Gävleborg. Ett brandflyg är uppe i luften för att kontrollera och ringa in området och styrkor från från Hudiksvall, Delsbo, Bjuråker och Hassela har kallats in.

”Svårt att få tag på resurser”

– Det är långt ute i skogen och krångligt att ta sig dit. Vi har beställt två helikoptrar som ska hjälpa till med släckningen men det är svårt att få tag på resurser just nu, de flesta finns i Sala, säger Andreas Westlund.

Det är oklart vad som startat branden eller om det finns några skador på fastigheter eller personer.

Enligt Göran Bergsman på Norrhälsinge räddningstjänst är det mycket torrt i marken kring och vid branden. Kommunen utlyste totalt eldningsförbud i måndags.

– Det är väldigt torrt i hela landskapet. Dessutom är det väldigt otillgänglig terräng. Det är ett ödsligt skogsområde som brinner och det finns inga vägar in. Vi kan i stort sett inte ta oss in med bilar över huvud taget.

Inga samhällen hotade

Två helikoptrar var vid 16-tiden involverade i räddningsarbetet.

– De kommer att ta vatten ifrån Lockjärv och släppa över elden. Vi hoppas på att det tillsammans med lite regn ska få stopp på branden, säger Göran Bergsman.

Det närmaste samhället är Hassela, som under 2008 drabbades av en stor skogsbrand. I nuläget finns ingen risk för att branden ska sprida sig till samhället, säger han.

– Det är i princip vindstilla just nu och röken går rakt upp. Vi har sett en liten spridning söderut men det är i nuläget inget anmärkningsvärt.

"Jobbar så hårt vi kan"

Vid 19-tiden var en helikopter fortfarande uppe. Personal hade även kommit runt området med vattenslangar.

– Nu har de fått stopp på kanterna. Det vi gör nu är att bevaka så att det inte flammar upp igen, säger Andreas Westlund.

Han bedömer att eftersläckningsarbetet kommer ta lång tid.

– Man kan aldrig slappna av. Vi måste vara på tårna hela tiden. Vi hoppas vi får stopp på det och jobbar så hårt vi kan.