Nyheter

Sköterskan: Därför vägrar jag utföra aborter

Av: 

John Granlund

NYHETER

Ellinor Grimmark, 38, arbetar som barnmorska – men vägrar utföra aborter.

I Bibeln hittar hon stöd för sitt ställningstagande.

– Jag tror att man kan hjälpa en kvinna som blivit våldtagen på andra sätt, säger hon till Aftonbladet.

Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna röstade på onsdagen igenom det historiska beslutet i landstingsstyrelsen i Kronoberg.

De vill utreda möjligheten att låta vårdpersonal vägra utföra aborter - så kallad samvetsfrihet.

Barnmorskan Ellinor Grimmark välkomnar beslutet.

"Inte kapabel"

I början av året tvingades hon bort från Höglandssjukhuset i Eksjö - och lämnade landet för att arbeta i Norge. Där är abortvägran är tillåtet bland vårdpersonal.

– Jag vill vara med när ett litet liv kommer till världen och tar sina första andetag. Men jag är inte på något sätt kapabel till att utföra aborter.

Ellinor Grimmark säger att bakgrunden till hennes inställning finns i hennes kristna tro.

– Jag är med i Pingstkyrkan men tror inte det skulle spela någon roll vilken kyrka jag är med i. Det här kommer från mig.

– Det finns klara tydliga tecken genom hela Bibeln. I Bibeln står mycket om att man är utvald redan i moderslivet. Jag tänker att det är ett barn vid befruktningsögonblicket.

Under onsdagen har kritiker till beslutet i Kronoberg framhållit att samvetsfriheten skulle kunna innebära att Jehovas vittnen får rätt att vägra ge blodtransfusioner, att strängt ortodoxa muslimer skulle få rätt att vägra behandla kvinnor och att rasister skulle få rätt att vägra behandla invandrare.

Det vill Ellinor Grimmark inte tillåta.

– Absolut inte. Samvetsfrihet är väldigt tydligt definierat. Det handlar om frågor om liv och död. Det handlar om aborter och dödshjälp. Sådana frågor kan inte bli inblandade.

"Finns andra alternativ"

För att minska aborterna vill hon arbeta för att de inte ska behövas - också när det gäller tonåringar som blivit utsatta för våldtäkt.

– Jag tycker att det finns andra alternativ då. Jag tycker att man ska stötta upp henne fullständigt men jag menar att det går att adoptera bort barnet i stället när det är fött. Eller så kanske det finns en mamma som kan gå in och stötta upp. En våldtäkt är något fruktansvärt men jag tror inte man räddar henne genom att göra abort. Jag tror att det bara skapar ännu större sår.

Ser du inga svårigheter i det resonemanget?

– Det är klart att det är en fruktansvärd problematik men jag kan inte se att problematiken ligger i att hon har blivit gravid. Problematiken ligger i att hon har blivit våldtagen.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: