Nyheter

Opererade fel på 8 av 9

Av: 

Anette Niklasson

NYHETER

8 av 9 patienter opererades felaktigt. Nu anmäls den 56-åriga kirurgen som anses hota patientsäkerheten i Västra Götaland. Hans omdöme och kirurgiska kunnande ifrågasätts. Överläkaren jobbar på ett av landets största bemanningsföretag, fler patienterna kan vara drabbade.

Tipsa | Aftonbladet

Patienterna opererades med titthålskirurgi men hade kvar bråck och svåra smärtor efter ingreppen. Endast en patient av nio var helt återställd fyra månader efter operationen.

Kirurgen har arbetat i Västra Götalandsregionen via ett av landets största bemanningsföretag. Läkarens omdöme och kompetens ifrågasätts nu. Han anmäls till IVO, Inspektionen för vård och omsorg då han anses vara ett hot mot patienssäkerheten. "Det finns skäl att tvivla på hans kirurgiska kunnande och omdöme" menar den överläkare som anmält mannen.

– Det är möjligt att han inte har den kompetens han utger sig för att ha. När en läkare blir ifrågasatt på detta sättet undersöker vi alltid formell och reell kompetens, säger Maria Wiksten Ericsson, verksamhetschef för kirurgkliniken NU-sjukvården i Västra Götalandsregionen.

Är frilans

När Aftonbladet ringer upp kirurgen som är bosatt i Skåne är han ovetande om IVO-anmälan.

– Det här måste jag kolla upp, det hade jag ingen aning om.

Jobbar du kvar i Uddevalla?

– Nej, jag är frilans och jobbar för bemanningsföretag.

Överläkaren har opererat patienter i åldrarna 40-70 år på Uddevalla sjukhus men det kan inte uteslutas att han även opererat barn. Kirurgen är anställd på ett av landets största bemanningsföretag som hyr ut vårdpersonal till vårdinrättningar över hela landet.

– Det här är inte en kille med dåliga meriter, vi är noga med att kontrollera referenser när vi engagerar en läkare, säger Maria Wiksten Ericsson.

Fick opereras igen

De berörda patienterna fick opereras på nytt men fick vänta upp till tre månader på ett nytt ingrepp. Flera av dem hade svåra smärtor under väntetiden. Antalet berörda patienter förväntas öka.

Även andra typer av operationer som läkaren utfört i Uddevalla kritiseras nu.

– Klagomålen har kommit från flera håll, därför bad vi en överläkare att hjälpa oss utreda situationen, säger Maria Wiksten Ericsson.

Kirurgkliniken genomför nu en intern utredning för att se vilka rutiner som brustit. Kirurgens inbokade pass på kliniken har avbokats.

– Vi ska vara noggrannare med referenser när vi engagerar läkare. Utredningen får visa om det här är otur, oskicklighet eller om våra kontrollsystem brister. Det blir inte så mycket bredvidgång, kirurgerna får operera efter ett par dagar.

IVO:s utredning väntas vara färdig i höst.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte handla din julmat i god tid! Klicka hem restaurangmat i kassen här!

Mat.se

Publisert: