Nyheter

Så försökte Löfven tysta vinstkritiker i S

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Inför Socialdemokraternas kongress förra året stod det stora slaget om vinsterna i välfärden.

I en ny SVT-dokumentär säger S-debattören Daniel Suhonen, som stod på motsatt sida från Stefan Löfven i striden, att S-ledaren efteråt försökte tysta honom.

– Han sa att "nu får du nog bestämma dig om vi ska vinna valet eller inte", säger Suhonen.

Sedan 2010 har Socialdemokraterna avverkat tre olika partiledare. Tiden efter valförlusten ledde till att både Mona Sahlin och Håkan Juholt tvingades avgå innan lugnet åter lade sig med Stefan Löfven vid rodret.

Den turbulenta perioden i socialdemokratins historia avhandlas i kväll i SVT-dokumentären "Kampen om identiteten".

Där kommer nya uppgifter fram om vad som hände kring S-kongressen 2013, där Löfven stod inför sin första riktigt svåra utmaning som partiledare. Det handlade att jämka ihop partiet i den mycket uppmärksammade frågan om vinster i välfärden.

Löfven ville inte ha vinstförbud

S-ledaren tidigt tydlig med att han inte ville ha något vinstförbud, medan delar av partiet tryckte på för motsatsen. Det hela slutade med att Löfven fick som han ville. I stället för ett förbud beslutade kongressen om att vinsterna ska begränsas via flera nya kvalitetslagar.

En av de som var mest aktiva på förbudssidan innan kongressen var S-debattören Daniel Suhonen, som i dag chef för det fackliga idéinstitutet Katalys och även var ombud på kongressen.

Möttes innan kongressfest

I dokumentären berättar han att han mötte Stefan Löfven efter att frågan avgjorts. De sprang på varandra innan den stora kongressfesten och enligt Suhonen sa Löfven först i vänlig ton:

– Bra jobbat, skickligt förhandlat, skickligt gjort. Men gör inte om det.

Sedan ska S-ledaren ha sänkt rösten och sagt:

– Men nu får du nog ändå bestämma dig om vi ska vinna valet eller inte.

För Aftonbladet utvecklar Daniel Suhonen hur han uppfattade det korta mötet:

– Jag uppfattade det som att han menade att nu får vi bita ihop och att jag skulle lugna ned mig. På ett sätt håller jag med, om sossar bråkar hela tiden blir det inte bra. Det håller jag med om. Hade jag varit Löfven hade jag inte uppskattat min idédebatt, säger han.

"Jag skulle lugna ned mig"

Men samtidigt fick han också en annan känsla.

– Att jag skulle lugna ned mig.

Enligt Daniel Suhonen är det helt centralt för socialdemokratin att det alltid förs en kritisk idédebatt och att tystnaden inte lägger sig.

– Det är inte upp till partiledningen eller partiledaren att bedöma om vi ska ha en idédebatt eller inte. Jag tror dessa kommer när det finns frågor där man inte är överens. Då måste dessa åsikter föras fram. De jobbiga samtalen måste man kunna ta utan att bli kallad illojal. Det är snarast för tyst i partiet just nu och det går ju inte så jättebra heller i opinionen.

Men Suhonen lyfter också fram att han tycker att Stefan Löfven har stor potential.

– Han är ingen stor debattör, men han har blivit en väldigt bra talare. Partiet borde släppa lös hans förmåga och låta honom prata ur hjärtat. Men vad partiet inte behöver är de valstrateger man tar in inför varje val som är experter på att förlora val.

Löfven förnekar

I dokumentären förnekar Stefan Löfven att han sagt det Suhonen påstår.

– Det är fel, jag har aldrig sagt så. Jag tänker inte kommentera enskilda samtal. Men oavsett vem jag pratar med säger jag att det är viktigt att ha delaktighet och skapa diskussion och få in så många perspektiv som någonsin är möjligt. Men när vi sen har fattat beslut måste jag också, om jag inte fick rätt i alla frågor, acceptera att nu är det beslutet som gäller, säger han.

Fotnot: Dokumentären "Kampen om identiteten" sänds på SVT1 på onsdagskvällen klockan 20.00.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: