Mejla

Wolfgang Hansson

Abbas demonstrerade sin maktlöshet mot Israel och Hamas

NYHETER

När president Mahmoud Abbas svarat på sista frågan och bjudit på pressträffens enda leende stod en sak väldigt klar.

Hans egen maktlöshet och oförmåga att tämja Hamas och få Israel till förhandlingsbordet.

En maktlöshet som förstärktes av Abbas gråhet och buttra uppsyn.

Ljusgrått hår, grå slips och mörkgrå kostym.

Både han och statsminister Löfven försökte göra ett nummer av att Sveriges erkännande av Palestina hjälper till att få igång fredsförhandlingarna. Då har man missat de två saker som verkligen betyder någonting.

Israel har i dagens läge inget intresse av att inleda allvarligt menade fredssamtal. Och det har inget med valet i Israel om en dryg månad att göra.

Premiärminister Benjamin Netanyahu tror inte på den tvåstatslösning som både palestinierna och världssamfundet arbetar för. Han tror inte att den garanterar Israels säkerhet. Både han och de flesta israeler föredrar den flytande situation som råder i dag där det är Israel som bestämmer hur fria palestinierna kan vara i det som Sverige numera anser vara deras egen stat men som de så uppenbart inte kontrollerar.

Sträcker ut handen

Då hjälper det inte att Abbas på pressträffen i Rosenbad flera gånger upprepade att han "sträcker ut sin hand mot Israel". Netanyahu vill inte ta emot den.

Förutom fredsförhandlingar handlade frågorna om hur Abbas ska ta itu med terrorstämplade Hamas.

Palestinas president satte ord på sin egen hjälplöshet när han sa att hans regering försökt få till demokratiska val sedan 2008 men att så länge Hamas inte går med på det så blir det inga.

– Så fort de ger klartecken så kör vi, sa Abbas.

Presidenten har med andra ord ingen kontroll över den rörelse han samregerar med. På sju år har han inte lyckats tvinga fram fria val och än mindre kunnat förhindra Hamas våld mot Israel.

De raketer som Hamas och andra militanta palestinier med ojämna mellanrum skickar mot civila områden i Israel är ett avgörande skäl till varför Israel inte vill ha en tvåstatslösning. Innan palestinierna upphör med våldet mot Israel blir det inget fredsavtal.

Svenska fredsmäklare

Dit är det väldigt långt eftersom Hamas fortfarande inte ens erkänner Israels rätt att existera. Att förhandla fram ett fredsavtal med ena halvan av Palestina och fortsätta vara i krig med den andra är ingen långsiktigt hållbar lösning.

Abbas inledde pressträffen med att öppna en medhavd pärm och med blicken stadigt fäst på ett papper idka högläsning. Med för sådana här tillfällen sedvanlig artighet hyllade han alla de svenskar som arbetat för fred mellan Israel och Palestinierna. Uppräkningen - som började med Folke Bernadotte och avslutades med Anna Lindh - satte fingret på grundproblemet.

Trots att ett antal kloka människor under mer än ett halvsekel försökt få till stånd en hållbar fred så har de och alla andra som försökt misslyckats. En avgörande orsak är att ingen av de stridande parterna velat göra de smärtsamma kompromisser som krävs.

Orealistiska krav

Palestinierna fortsätter kräva att de som flydde Palestina när Israel bildades 1948 ska få återvända till sina hem. Ett helt orealistiskt krav.

Israel fortsätter bygga nya judiska bosättningar på ockuperad mark och därmed direkt sabotera en tvåstatslösning.

Löfven gjorde klart att han efter erkännandet förväntar sig en ökad kompromissvilja hos palestinierna.

Tillåt mig tvivla. Även om det inte är Abbas som är huvudproblemet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: