Översvämningar i Värmland

1 av 5 | Foto: Läsarbild
NYHETER

Översvämningar drabbar nu också Värmland.

Flera vägar har stängts av och det är stopp i tågtrafiken.

Nu varnar SMHI för ännu mer regn.

Det har kommit rikligt med regn i delar av Värmland och på flera håll har det nu svämmat över. Främst i Kristinehamn och då i området mellan Stensta och Strandsskolan samt Mariebergsområdet, skriver kommunen på sin hemsida.

– Det har åskat rejält under natten och det kommer stora mängder vatten uppifrån skogen, från berget, säger Peter Backman, räddningschef på Bergslagens räddningstjänst.

Flera vägar stängda

Flera vägar har stängts av och vissa har rasat på grund av regnet.

E18 är helt avstängd genom Kristinehamn vilket drabbar vägtrafik mellan Karlskoga och Karlstad och trafiken leds runt Kristinehamn, men också bland annat väg 761 har stängts av. Trafikverket uppdaterar kontinuerligt information om läget på vägarna. Samtidigt uppmanar kommunen alla trafikanter att iaktta stor försiktighet.

Enligt SVT:s Värmlandsnytt har väg 571 rasat vid Rör.

Också tågtrafiken påverkas.

Det är stopp i tågtrafiken mellan Karlstad och Kristinehamn, uppger Trafikverket. Det påverkar den regionala tågtrafiken i Värmland och fjärrtågen mellan Oslo/Karlstad och Stockholm.

”Stor påverkan”

Vid 09.30-tiden berättade Tomas Carlsén, stabschef på räddningstjänsten, att ett tåg på väg mellan Karlstad och Kristinehamn håller på att evakueras.

– Det fick stanna för att det inte är framkomligt längre fram på grund av vattnet, säger han.

Nu varnar SMHI för ännu mer regn. Under morgonen har en klass 1-varning för rikligt med regn i södra delarna av Värmlands län utfärdats. Under torsdagsdygnet kan det falla så mycket som 35 millimeter på sina håll.

Tommy Sjöberg, informatör på Värmlandspolisen, säger att polisen är ute för att leda om trafik och spärra av vägar som underminerats av vattnet.

– Det är stor påverkan på trafiken. Räddningstjänsten har fullt upp och även polisen. Vår stora uppgift är att hjälpa räddningstjänsten, säger han.

Sjunkande vattennivåer i Halland

Läget har stabiliserats i de översvämningsdrabbade områden i Hallands län.  SMHI:s klass 3-varning för extremt höga vattenflöden kommer sannolikt att ändras under förmiddagen.

– Läget är stabilt, flödena börjar dra sig undan. Där tror jag att kulmen har nåtts, säger Karin Dyrestam, hydrolog på SMHI till TT.

Samtidigt väntas mer regn i Halland under dagen och de närmaste dagarna – med fortsatt risk för störningar i vissa samhällsfunktioner. Enligt Trafikverket är vägarna 924 och väg 816 vid Munkedal avstängda. 

Klass 2-varningarna för Västra Götalands län och  Sjuhäradsbygden kvarstår. Där har det det regnat hela natten, dock inte så kraftigt enligt SMHI.