Joey, 1, måste få nytt blod för att överleva

1 av 2 | Foto: BULLS
Joey med sin mamma Kaisha.
NYHETER

Ettårige Joey Zidai får nytt blod var tredje vecka för att överleva.

Han lider av en ovanlig blodsjukdom och behöver på sikt benmärgstransplantation.

– Vi lever i ovisshet, säger hans mamma Kaisha Morris.

När Joey Ziadi var åtta veckor gammal hade han inte öppnat sina ögon.
Han var så svag att han inte ens grät och skrek efter mat.

– Han var bara den här slappa, slöa lilla pojken, säger hans mamma Kaisha Morris till Daily Mail.
Joey föddes i Northampton i Storbritannien med den ovanliga blodsjukdomen Diamond-Blackfans anemi. Diagnosen fick han först efter åtta veckor i livet.

Sjukdomen innebär att benmärgen i hans kropp inte kan producera nya röda blodkroppar, vilket leder till lågt blodvärde, hemoglobin.

Måste få nytt blod

Två dagar efter att läkarna kommit fram till att Joey led av blodsjukdomen fick han sin första blodtransfusion. För att Joey ska överleva måste han genomgå blodtransfusioner var tredje vecka.

I hela världen beräknas runt 800 personer lida av samma blodsjukdom som Joey Ziadi. Blodtransfusionerna ger hans kropp det syre den behöver, men det är enligt läkarna en kortsiktig lösning. Redan nu tros Joey vara närapå blind till en följd av att sjukdomen inte försett hans synnerver med de syre de behöver. 

Letar donator

Och enligt läkarna kommer Joey på sikt att drabbas av fullständig benmärgssvikt. Han behöver en benmärgstransplantation för att överleva, men ingen i hans familj passar som donatorer. Familjen har nu vänt sig till en välgörenhetsorganisation för att få tag i en matchande donator. 

– Vi lever i ovisshet, vi vet aldrig vad nästa blodprov kommer att visa och vi har fått veta att det finns en risk för att sjukdomen mynnar ut i leukemi, säger Kaisha Morris till Daily Mail.