Valåret 2014

Mellin: Reinfeldt kan inte backa

Av: 

Julia Wågenberg

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt har tidigare sagt att han släpper fram en rödgrön regering om de blir större än Alliansen efter valet.

I kvällens duell vacklade han i frågan.

– Han kan inte backa från det, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

Statsministerposten står på spel. På söndagskvällen möttes Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven i valrörelsens första duell.

– De var ganska laid back båda två. Samtidigt, när det är tillräckligt viktigt gör Socialdemokraterna och Moderaterna upp, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator, och tillägger:

– Det som jag tycker var intressant var att invandrings- och flyktingmottagande hamnade i fokus, trots att varken Reinfeldt eller Löfven vill att det ska vara så.

”Överens om kostnaderna”

Strax innan debatten startade i SVT:s Agenda intervjuades Jimmie Åkesson i programmet.

– Jimmie Åkesson använder Fredrik Reinfeldts tal från i lördags som en hävstång. Det som Reinfeldt pratade om var ju flyktingmottagande, något som Sverige skrivit under otaliga konventioner om. Reinfeldt pratade inte om invandring, vilket är det som Jimmie Åkesson vill få det att framstå som, säger Lena Mellin.

Duellen inleddes sedan med diskussion kring just flyktingmottagande. Hur ser Löfven respektive Reinfeldt på frågan?

– Det är ganska överens om kostnaderna och också om ansvaret för att ta emot flyktingar från krisdrabbade områden. Både Reinfeldt och Löfven påpekar att kostnaderna för detta ska tas från biståndsbudgeten, alltså pengar som redan finns. Ingen av dem tycker det är fel att man tar pengar från en budget som de flesta uppfattar som avsatt för humanitära insatser för andra delar av världen. Båda är kritiska till det sätt som EU hanterar frågan när väldigt många flyktingar hamnar just i Sverige och Tyskland.

Regeringsfrågan – ett "problem" för S

Löfven kallade Reinfeldt för "nöjd" över situationen på arbetsmarknaden och kritiserar honom för att inte ha några konkreta förslag. Har han rätt i det?

– Jag tror ingen ansvarsfull politiker är nöjd med situationen på arbetsmarknaden just nu.

Reinfeldt å sin sida kritiserar Löfven för att inte presentera något regeringsalternativ. Kan Socialdemokraterna förlora röster på den inställningen?

– Ja, det är ett problem för S att de inte kan presentera en lösning för ett regeringalternativ som sträcker sig utanför deras eget parti. Det kommer vara ett problem för Löfven om han inte preciserar sig.

Tror du han kommer att göra det?

– Nej, det tror jag inte. Han vill inte det och hänvisar till att röstresultatet ska bestämma. Det kan man tycka är hedersvärt, men det svarar inte på väljarnas frågor.

Debatterar inte "väljarvänligt"

Fredrik Reinfeldt säger varken ja eller nej på frågan om han släpper fram de rödgröna om de tillsammans blir större än Alliansen. Vilka är dina tankar kring det?

– Där har han gett tydligt besked tidigare. Och det är att Moderaterna kommer att lägga ner rösterna när riksdagen väljer ny statsminister. Det kan han inte backa från. Han har varit supertydlig.

Hade någon övertag i duellen?

– Nej, det tycker jag inte.

Debatterar Reinfeldt och Löfven väljarvänligt?

– Nej, det tycker jag inte. Det får vi hjälpa till med, säger Lena Mellin.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014