Berlin kan införa turistregler

1 av 2 | Foto: Gata längs en gammal del av Berlinmuren i östra delen av staden. Det är här en distriktsborgmästare vill införa regler för turister.
NYHETER

En borgmästare i Berlin har tröttnat på bullriga besökare.

Nu vill hon införa en beteendekod för turister.

– Vissa tror att de är på Disneyland och att lokalbefolkningen är statister, säger Monika Herrmann, till tidningen Tagesspiegel.

Berlin är Europas snabbast växande turistdestination och många svenskar åker dit för en partyweekend. Men snart kan frihetskänslan vara över - nu vill borgmästaren i ett östberlinskt distrikt införa regler för turister. Monika Herrmann (De Gröna), som styr i det turisttäta området Bezirk Friedrichshain-Kreuzberg menar att utländska ungdomar som kommer för en partyhelg i den tyska huvudstaden måste börja respektera lokalbefolkningen.

– I nästan hela distriktet kan man inte sova med fönstret öppet på grund av allt buller, säger hon i en intervju med tyska Tagesspiegel.

– Ett problem är de många vandrarhem i området, som besökarna lämnar med bullrande resväskor på väg till flygplatsen eller kommer hem till berusade och spyr i trappuppgångar.

"En milslång fest"

Berlin har på sistone blivit en av Europas populäraste partystäder och Herrmann är medveten om att just hennes distrikt sålt in sig själv som "Det coolaste i hela Berlin, där allt är möjligt och tillåtet". Men nu får det vara nog, menar hon.

– Vi har en milslång fest från Maybachufer till Frankfurter Allee. Därför kan jag inte klandra de boende för att de är arga eller till och med flyttar bort, säger Herrmann.

Vill införa tvång på gummihjul

Borgmästaren kräver nu att turister ska följa en "uppförandekod" där besökare får lära sig vad som är okej och inte. Utbildningen kan gälla bland annat sophantering, att undvika buller och att bemöta lokalinvånarna med respekt. En idé är att sätta gummihjul på turisters högljudda resväskor. Hermann nämner feststaden Amsterdam som en föregångare.

– Där gav uppförandekoden resultat. Där delade de även ut vykort för att minska utomhuskissandet, säger hon till tidningen.

Herrmann påpekar att hon inte är emot turism. Det är konceptet att alltid tänja på gränserna och vilja ha mer och mer, som hon kritiserar.

– Jag får intrycket att vissa turister tror att de är i något slags Disneyland och att de boende här är statister, säger hon.