Valåret 2014

Sjöstedt: Vinstintresset ska bort i flyktingmottagandet

Av: 

Pär Karlsson

Ida Persson

NYHETER

UMEÅ. Inför sitt sommartal i dag kräver V-ledaren Jonas Sjöstedt att vinstintresset ska bort i det svenska flyktingmottagandet.

Vänsterpartiet vill att staten ska ta över hela ansvaret för att det ska finnas tillräckligt med asylboenden.

– Vi vill inte ha Bert Karlsson som anordnare av flyktingboenden för att tjäna pengar, han kan hålla på med musik i stället, säger Sjöstedt.

Vid en pressträff inför sitt sommartal i Umeå i dag meddelade V-ledaren Jonas Sjöstedt att hans parti vill införa en modell för att få bort det privata vinstintresset i det svenska flyktingmottagandet. Privata aktörer ska inte längre få hyra ut lokaler till Migrationsverket.

Bakgrunden är att han ser stora problem på området.

– Många förläggningar är av väldigt dålig kvalitet och personer och företag som vill tjäna snabba pengar pressar kostnaderna på bekostnad av flyktingarna. Och sedan blir det inget bra flyktingmottagande. Det är ovärdigt, det ska inte finnas kackerlackor och mögel när man tar emot människor som flytt från Syrien eller Irak till Sverige.

”Kostnaden lika stor som i dag”

V vill att statliga Statens Bostadsomvandling AB ska arbeta nära kommuner och Migrationsverket för att tillräckligt med boenden ska kunnas ta fram. Bolaget ska ta fram de bostäder som behövs och sedan hyra ut till staten. Redan nästa år vill V att 3 000 modullägenheter ska byggas.

Sjöstedt vänder sig emot att det skulle bli dyrare för staten att ta över ansvaret när de privata aktörerna försvinner.

– Vi tror kostnaden blir lika stor som i dag. Då skulle många miljoner gå till bättre och värdigare mottagande än att det går till privata vinster. Då tar vi bort vinstintresset och får ett bättre flyktingmottagande. Vi tror att det här inte kommer att kosta mer än vad det gör i dag, säger Sjöstedt.

”Han kan hålla på med musik i stället”

En av dem som tjänat pengar på att hyra ut asylboenden till Migrationsverket är entreprenören och f.d. politikern Bert Karlsson. Men han borde enligt Sjöstedt syssla med helt andra saker.

– Han ska inte tjäna pengar i den här branschen, han kan hålla på med musik i stället. Det är ju så att i hela vinstintresset i välfärden, i äldreomsorgen, skolan och kring flyktingars situation så har företagen visat sig vara mästare på att gå runt regler och att undgå beskattning och använda skatteparadis. Men flyktingmottagande är ett samhällsansvar precis som skola och sjukvård.

Dessutom vill V att flyktingar ska ges möjlighet att snabbare flytta från anläggningsboende till efter att de fått uppehållstillstånd.

Dagens förslag kommer V att driva hårt i eventuella regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna efter valet.

Bert: "Skitsnack"

Bert Karlsson slår ifrån sig kritiken och kallar Sjöstedt för "oseriös".

– Han snackar om dåliga anläggningar och överpris, men har han någonsin varit på någon av mina anläggningar? Han vet inte vad han pratar om, säger Karlsson.

Och han bjuder in Jonas Sjöstedt att besöka hans anläggningar.

– Vi kan åka på turné. Han kan få se min bokföring, mina anläggningar, allt. Om han tror att staten kan göra det jag gör billigare, så varsågod.

Kritiken är väl främst att de privata boendena är sämre, inte dyrare?

– Det är skitsnack! Visst, det finns dåliga boenden men jag skulle aldrig investera i ett boende med kackerlackor. Jag har rena lyxanläggningar, de håller samma standard som Sheraton. Men Sjöstedt har inte ens orkat komma hit.

Finns det ett moraliskt problem med att tjäna pengar på asylboenden?

– Det är klart jag tjänar pengar på det här, men vad är det som säger att det blir sämre för att man tjänar pengar. I så fall skulle vi inte få tjäna pengar på vägar, på vårdpatienter, ingenting. Staten kan aldrig vara så flexibel som jag är. Jag håller med om att vi inte ska ha övervinster men vi ska inte tro att staten gör det här bättre.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valåret 2014

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet