Hossein, 19, har försörjningsstöd – får inte använda Swish

För den som har försörjningsstöd och bor i Lidingö stad går det inte att föra över småsummor till kompisar via Swish.

Det tycker 19-åriga Hossein Jafary är dåligt.

– Man känner sig lite mobbad på något sätt. Alla andra ungdomar kan swisha varandra, säger han.

Efter restaurangbesök med kompisar har det blivit allt mer vanligt att en betalar hela notan och resten av sällskapet för över pengar via betalningsappen Swish. Så har även Hossein Jafary, 19, och hans kompisar gjort – fram till för ett par månader sedan.

Då visade det sig att Hossein, som har försörjningsstöd, inte längre kan få pengar via Swish eftersom det enligt stadens riktlinjer räknas som en inkomst. Så om Hossein får en summa via appsystemet dras det av från hans försörjningsstöd månaden därpå, skriver Mitt i.

Blev av med pengar

Första gången han blev uppmärksammad på regeln var i augusti. Då begärde Lidingö stad ut kontoutdrag för tre månader tillbaka för Hossein och flera av hans kompisar. Det ledde till att flera av ungdomarna fick mycket lågt försörjningsstöd i september.

– Jag visste inte att de skulle dra av om man swishade. Jag och mina kompisar brukade göra det mycket. Till exempel om vi gick tillsammans till en restaurang så betalade en person och så swishade de andra, säger Hossein till Aftonbladet.

– Man känner sig lite mobbad på något sätt. Alla andra ungdomar kan swisha varandra, säger han.

Använder kontanter

De senaste två månaderna har Hossein behövt berätta för alla kompisar att han inte kan swisha eller få överföringar av pengar digitalt – i stället måste han nu använda kontanter.

– Det känns värdelöst. När man går ut med kompisar och de säger att man ska swisha så måste jag alltid säga att jag inte kan.

Lidingö stad: ”Vårt sätt att kontrollera”

När Mitt i pratar med Agneta Bolmgren som är verksamhetsområdeschef inom socialförvaltningen på Lidingö berättar hon att den som inte är nöjd med hanteringen kan överklaga hos förvaltningsrätten.

– Det här är vårt sätt att  kontrollera att man får det man är berättigad till, säger hon till lokaltidningen.

Bolmgren menar också att de som får försörjningsstöd ska ha fått information om reglerna kring Swish – det känner dock inte Hossein igen.

Nu hoppas han att Lidingö stad ska ändra på reglerna för att förenkla för de som har försörjningsstöd.

– Det vore mer rimligt om de satte någon gräns, om de sa att man kan swisha under 5 000 kronor eller något sådant, föreslår han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN