Publicerad:
Uppdaterad:

Detta vet vi om flygkraschen i Indonesien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Räddningsarbetare söker efter offer för flygolyckan i Javasjön.
Foto: Achmad Ibrahim
Räddningsarbetare söker efter offer för flygolyckan i Javasjön.

Det indonesiska planet störtade i havet i måndags med 189 personer ombord. Samtliga befaras ha omkommit, vilket kan göra olyckan till landets värsta på över 20 år. Frågetecknen kring händelsen är många – men detta vet vi hittills.

Vad var det som hände?

Lions Airs flight JT-610 lyfte från Jakarta mot Pangkal Pinang på ön Bangka klockan 6.20 lokal tid (00.20 svensk tid) i måndags. Planer störtade i havet tolv minuter senare.

Bara två minuter efter start rapporterade piloten att det var problem med planet och bad om tillstånd att vända tillbaka. Klockan 6.32 var planet borta från radarn. Flygbevakningstjänsten Flightradar spårade planet och konstaterade att det försvunnit plötsligt över Javasjön, inte långt från kusten. Vittnen hade sett planet störta i havet, men inte hört någon explosion.

Var det något fel på planet?

Piloten och andrepiloten var erfarna med sammanlagt 11 000 timmar bakom spakarna. De hade också genomgått både hälsokontroller och drogtester nyligen, enligt Lion Air. Flygplanet, en Boing 737 Max 8, var nytt och hade bara varit i trafik i två månader.

Lion Air uppger att planet haft vissa tekniska problem under en flygning mellan Bali och Jakarta i söndags men att dessa problem hade fixats. Exakt vilka problem det rörde sig om är oklart, men en loggbok från denna flygning visar att mätarna för hastighet och höjd var "opålitliga", uppger BBC. I fjol stoppade Boeing enligt uppgifter den nya modellen 737 Max, bara dagar innan den första leveransen, efter problem med motorn.

Det är dock oklart om dessa problem hade något samband med olyckan.

Vad kommer utredningen att fokusera på?

Medan räddningsteam söker efter kroppar, tillhörigheter och vrakdelar arbetar ett stort team dykare med att bärga planet och söka efter den svarta lådan. Flygdata och röstinspelningar från cockpiten kommer att bli avgörande. En faktor som utredarna kommer undersöka är om väderförhållandena kan ha påverkat planets mekanik.

– Det är alldeles för tidigt att spekulera i vad som hände planet. Det är så mycket vi inte vet, annat än att planet verkar ha störtat snabbt i vattnet, säger Scott Hamilton, chef för det amerikanska flygkonsultbolaget Leeham.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: