Gripen för svindel trodde pengarna var arv

Foto: Johan Nilsson/TT
Dansk polis letar fortfarande efter den 64-åriga kvinnan, som är efterlyst av Interpol. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Han tog emot pengar, men trodde att de kom från ett arv. Det säger den man som gripits misstänkt för inblandning i storsvindeln mot danska Socialstyrelsen

Finanspolisen misstänker att den 38-årige mannen haft en ledande roll i att göra av med de minst 111 miljoner danska kronor som saknas hos Socialstyrelsen. Själv säger han att han är oskyldig.

– Visst kan jag förstå att de tror att jag var inblandad, men jag har inte känt till något. Ingenting, säger han till Ekstra-Bladet.

Mannen greps på Johannesburgs internationella flygplats i tisdags och har gjort investeringar för miljonbelopp i landet. Han misstänks nu för häleri och har begärts utlämnad till Danmark.

Enligt resedokument kom den huvudmisstänkta 64-åriga kvinnan till Sydafrika två dagar innan hon blev polisanmäld av sin arbetsgivare. Även hon har gjort stora investeringar i Sydafrika, bland annat en stor villa. Pengarna som försvunnit från Socialstyrelsen misstänks hon ha använt till att finansiera lyxliv för sig, sin son och sina två döttrar.

64-åringen är fortfarande på fri fot och efterlyst av Interpol. Utöver henne och den gripne mannen är ytterligare två kvinnor misstänkta för svindeln mot Socialstyrelsen.