”Min son är hjärntvättad”

NYHETER

”Han är ingen terrorist”, säger mamman till den 18-årige svensken

Den 18-årige svensken som misstänks för terrorbrott verkade i går nervös när han ställdes inför domstolen i Sarajevo.

Fälls svensken riskerar han 15 års fängelse.

18-åringen från Kungälv greps hösten 2005 i Sarajevo tillsammans med en dansk man. I deras lägenhet fann polisen sprängmedel, vapen och vad åklagaren betraktar som en självmordsvideo.

På videon läser två män iklädda rånarluvor vad som verkar vara ett avsked inför en planerad terrorattack. En röst säger:”Allah är störst. Vi är här, vi planerar och vi är klara. Dessa vapen skall användas mot Europa, mot de som har styrkor i Irak och Afghanistan””, skriver norska Dagbladet.

”Min son är hjärntvättad”

Norska Dagbladet träffade har träffat 18-åringens mamma i Kungälv. Hon är förtvivlad över det som hänt.

- Min son är ingen terrorist. Det är inte sant, sade hon till Dagbladet. Enligt henne har han hjärntvättats av en predikant i moskén dit han brukade gå.

- Han sa att han måste lyssna på Gud och inte på mig. Jag grät när jag såg hur han såg ut, i fotvid dräkt och palestinasjal. Jag pratade med mina släktingar i Bosnien och de försökte övertala honom att sluta, säger hon till Dagbladet.

Kan fällas av ett hårstrå

Röstexperter vid Scotland Yard har slagt fast att rösten på videobandet sannolikt tillhör svensken. Dessutom har ett av hans hårstrån hittats i en av rånarluvorna som användes på videobandet.

Enligt 18-åringens bosniske advokat erkänner han vapenbrott men förnekar att han tänkt använda vapnen.

I går höll en planeringsförhandling i domstolen i Sarajevo. Hade 18-åringen då erkänt terrorbrott skulle det blivit förhandlingar, I stället beslutades det att det skulle bli rättegång, som kommer att inledas den 21 juli, skriver Göteborgs-Posten.

Ambassadrådet Monika Jagerman träffade 18-åringen i samband med måndagens förhandlingar.

- Senast jag mötte honom såg han ut att må bra och han sa att han mådde bra. I dag sade advokaten att han såg nervös ut för första gången, säger hon till Göteborgs-Posten.

Anna Lindström