Svensk blev generalförsamlingens ordförande

Publicerad:
Uppdaterad:

New York

Diplomaten Jan Eliasson valdes på måndagen som väntat till ordförande i FN:s generalförsamling.

– Det svåraste blir att översätta beroendet mellan säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter till konkreta handlingar, sade Jan Eliasson på presskonferensen efteråt.

Förre ambassadören i Washington, Jan Eliasson, blir ny ordförande i FN:s generalförsamling.
Foto: gunilla kinn/SCanpix
Förre ambassadören i Washington, Jan Eliasson, blir ny ordförande i FN:s generalförsamling.

Eliasson var den ende kandidaten till en funktion som närmast är att jämföra med talmannens i den svenska riksdagen.

Under sommaren assisterar han den nuvarande ordföranden, Jean Ping från Gabon, med förhandlingarna om en reformering av FN:s institutioner.

Det formella tillträdet sker när generalförsamlingen samlas i New York för 60:e gången, i samband med FN-toppmötet om millenniemålen den 14–16 september.

Citerade Hammarskjöld

I sitt tal citerade den nyvalde Jan Eliasson en av sina största förebilder, Dag Hammarskjöld, om att bara den som blickar mot horisonten lyckas finna den rätta vägen.

Han tackade också Hammarskjölds nutida motsvarighet, generalsekreteraren Kofi Annan, för dennes förslag till de mest genomgripande reformerna sedan FN bildades 1945.

På agendan står nu tuffa förhandlingar om bland annat förändringar i säkerhetsrådet, om en kommission för mänskliga rättigheter och en annan för fredsbyggande.

– Detta är en organisation som bygger på sina medlemsstater, och reformförslagen kräver förhandlingar, sade Jan Eliasson, som vill vara en aktiv ordförande.

Mer synligt

Han vill göra arbetet i generalförsamlingen – som ofta uppfattas som en diskussionsklubb – såväl mer synligt som mer meningsfullt.

– Människor måste se vad som händer i FN. Det är viktigt att reformförslagen diskuteras runtom i världen.

Blir det inte dyrt att genomföra alla reformer? undrade en reporter.

– Nej, det behöver inte vara så dyrt – särskilt inte om vi skjuter fokus till förebyggande diplomati, så att vi kan undvika krig och konflikter, sade Jan Eliasson, som också framhöll att en reformering är värd de ökade kostnaderna.

– Vi är glada att betala för det, åtminstone om jag talar för Sverige.

Byter Washington mot New York

Jan Eliasson nominerades till jobbet som generalförsamlingens ordförande av en grupp i-länder som ingår i Western European and Others Group, och vars tur det var att besätta posten. Han har jobbet under ett år.

Gunilla Kinn/TT

Publicerad: