Nyheter

Nytt svenskt superplan stoppat

NYHETER

Regeringen skjuter upp beslutet

Det blir inget nytt svenskt superplan.

I alla fall inte nu.

Regeringen har skjutit upp beslutet om pengar till ett nytt svenskt stridsflygplan. Det säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson till TT.

Språkröret Peter Eriksson och statsminister Göran Persson har under dagen haft flera samtal om frågan.

– Vi kommer nu att ha en ordentlig diskussion innan något beslut fattas, säger Eriksson.

Om hur detta kan påverka samarbetet i framtiden säger han:

– Regeringen har tagit till sig av vår kritik så nu känns det mycket bättre.

Riksdagen informerades sent

Regeringen väntades klubba igenom beslutet att satsa 750 miljoner kronor på det nya stridsflygplanet Neuron under torsdagens regeringssammanträde.

Men regeringens planer - som riksdagen informerades om på ett blixtinkallat möte så sent som i tisdags - retade gallfeber på både regeringens politiska motståndare och samarbetspartnerna miljöpartiet och vänsterpartiet.

"Kan inte vara sant"

– Min första reaktion var att detta kan inte vara sant, säger Lars Ohly till TT.

– Vi behöver inte ett sådant här plan, när vi samtidigt satsar på att minska militärens omfattning och har varit överens om besparingar. Det finns annat som är mer prioriterat. Pengarna kunde ha använts bättre. Dessutom ställs vi inför ett faktum som parlamentariskt inte är förankrat någonstans, säger han.

Samarbete mellan Sverige och Frankrike

Försvarsminister Leni Björklund sa i en riksdagsdebatt på torsdagen att försvaret har betydande forskning och utveckling och hänvisade till det planerade samarbetet med en rad länder om att utveckla en så kalla demonstrator för obemannat stridsflygplan.

– För att anskaffa nya system krävs att det finns ett operativt behov eller behov av kompetens i försvaret. Vi måste också ha kunskap att kunna hantera framtiden om världsläget försämras, sade Björklund.

Stridsflygplanet Neuron ska kunna bära bomber för militära syften, men också användas civilt för övervakningsuppdrag eller transporter. Det är tänkt att utvecklas i ett samarbete mellan svenska Saab och franska Dassault.

TT , aftonbladet.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstens nyheter hos Åhléns – handla mode, inredning och skor här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter