Nyheter

Han kan fälla EU-budgeten

NYHETER

Persson är beredd att lägga veto

BRYSSEL

Göran Persson är beredd att stoppa EU:s budget.

-Vi betalar för mycket.

Göran Persson är i Bryssel.
Göran Persson är i Bryssel.

I går begravde EU:s ledare den omdiskuterade konstitutionen på obestämd tid.

I dag, när toppmötet går in på sin andra och avslutande dag, ska en minst lika het fråga diskuteras. EU:s långtidsbudget för 2007 till och med 2013.

Stora pengar

För Sverige handlar det om stora pengar. I genomsnitt betalar vi omkring 12 miljarder kronor om året för att vara med i unionen. Förra året blev det närmare 14 miljarder.

Det förslag till budget som nu ligger på förhandlingsbordet kommer att fortsätta vara dyrt för Sverige. Därför är statsminister Göran Persson redo att stoppa hela processen.

-Jag är beredd att lägga in veto. Det måste man ha beredskap för om resultatet ser ut att bli dåligt.

Enighet krävs

EU:s budget kräver enighet. Därför sitter varje regeringschef med vetovapnet i sin hand. Fler än Persson är missnöjda och hotar stoppa förslaget, bland annat Nederländerna.

Från början ville EU-kommisisonen att budgeten skulle omfatta 994 miljarder euro. Nu är man nere på 868 miljarder. Sveriges mål är att komma ner till 800 miljarder euro.

Tre invändningar

-Vi behöver en budget som utvecklar EU, som ser till att vi klarar jobben. Det nuvarande förslaget klarar inte kravet, säger Göran Persson som har tre invändningar:

nBudgeten är för omfattande och dyr.

nDen är gammalmodig. Den konserverar gammalmodigt jordbruk och ger för mycket regionalstöd till relativt välmående länder som Irland och Spanien.

nDet satsas för lite på forskning och utveckling, sånt som kan ge jobb.

Länder som får pengar av EU

Lena Mellin

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter