”Smygandet blev en kick”

NYHETER

Helge Fossmo berättar om sexlivet med sina fem kvinnor i församlingen

1 av 4 | Foto: BÖRJE THURESSON
dömd till livstid Helge Fossmo sitter på Kumlaanstalten. Därifrån berättar han om sina sexuella relationer i församlingen. Bland andra med ”Kristi brud”. ”Hon hade en sådan andlig dignitet. Det var stort att jag fick göra detta”, säger han.

Livstidsdömde Knutbypastorn Helge Fossmo hade ett vidlyftigt sexliv med kvinnorna i församlingen.

I tidningen Café, som kommer ut i dag, berättar han för reportern Thomas Sjöberg om livet innanför murarna, sin otrohet, om kärleksmötena med ”Kristi brud” och de andra kvinnorna i församlingen.

–?Ja, tack och lov för att jag inte gjort alla på smällen, säger han.

Helge Fossmo, 33, stod i centrum när han var pastor i Knutby. Han hade många kvinnor och kunde göra i princip vad han ville.

Nu bestämmer andra vad han ska göra.

Cafés Thomas Sjöberg träffade den före detta frikyrkopastorn bakom murarna på Kumla där Helge Fossmo avtjänar sitt livstidsstraff för sin inblandning i mordet på sin hustru Alexandra och mordförsöket på sin älskarinnas man Daniel Linde.

För första gången talar Helge Fossmo ut om sitt omfattande sexliv med kvinnorna i församlingen. Och, framförallt, om sin sexuella relation med Åsa Waldau, ”Kristi brud”.

Han säger att Åsa Waldau ville att han skulle ge henne det Jesus, hennes tillkommande i livet efter detta, inte kunde ge henne.

Tillfredsställde ”Kristi brud”

Deras relation pågick dagligen i ett och ett halvt år. Den började 1999 medan Helge Fossmos dåvarande fru Heléne fortfarande levde.

Men Helge Fossmo förnekar att han haft regelrätta samlag med Åsa Waldau. I stället tillfredsställde han henne med händerna.

– Det var verkligen min glädje att göra det för henne. Jag var naturligtvis upp över öronen betagen, förälskad i henne, och det är svårt att inte bli det. Dessutom hade hon en sådan andlig dignitet. Det var stort att jag fick göra detta.

Men egentligen var det inte Helge Fossmo utan Jesus som tillfredsställde Åsa Waldau. Fossmo säger att han bara var länken mellan Kristus och hans brud.

Kristus kom ofta – och när som helst.

Hemma hos Åsa Waldau. I köket. Men oftast i bilen på någon liten kostig i Roslagen.

”En helt makaber situation”

Mitt i ett samtal kunde Åsa Waldau, enligt Fossmo, säga:

– Tala till mig! Tala kärlek till mig!

Då skulle Fossmo tala om för henne hur vacker, skön och ljuvlig hon var och hur mycket Kristus älskade henne.

Om Åsa Waldau i stället lade sitt huvud i Fossmos knä och sa ”Rör vid mig!” skulle Fossmo tillfredsställa henne sexuellt med händerna.

– Det var en helt makaber situation, säger Helge Fossmo till Thomas Sjöberg.

När det gällde Åsa Waldau var det en ensidig relation. Hans relation med barnflickan Sara Svensson var annorlunda, ömsesidig.

– Vi var förälskade, vi var pilska och vi älskade och låg med varandra så ofta det gick. Överallt. I bilen, i skogen, i sovrummet.

Helge Fossmo säger att sexlivet med Åsa Waldau var ”som att trycka på en knapp”. Han påstår också att han inte var den enda som betjänade henne sexuellt. Han hävdar att Åsa Waldau ”definitivt” utnyttjade sitt ledarskap för att få sex.

Otrohet var ”lydnadshandling”

Trots att församlingen fördömde otrohet verkade inte Helge Fossmo göra mycket för att dölja sitt förhållande med sin barnflicka.

Otroheten kunde förklaras bort med termer som ”lydnadshandlingar” och att man ägnade sig åt en högre form av kärlek – Guds.

Att det kunde röra sig om något så banalt som att det bara sprängde i pastorsbyxan kunde det aldrig vara tal om.

När man läser pastorns berättelse framstår dubbelmoralen som total. Samtidigt som alla i församlingen påstod sig vara emot otrohet kunde pastorn och Sara Svensson ligga och hångla i soffan hemma hos församlingsbekanta. Samtidigt som Fossmos fru Alexandra satt ensam hemma i pastorsvillan en bit därifrån.

Helge Fossmo och Sara Svensson hade inrett villan tillsamman, valt tapeter tillsammans, möblerat och fixat trädgården.

Och smugit bakom ryggen på Alexandra Fossmo och haft sex tillsammans.

Fossmo hade också en sexrelation med sin gode vän Daniel Lindes fru.

Han berättar om hur spännande det var att ligga med en annan kvinna samtidigt som hans fru var hemma i huset och kunde komma in i rummet när som helst, om hur han och älskarinnan parkerade utanför mormonernas kyrka i Täby och hade sex på parkeringsplatsen.

– Där blev själva hemlighetsmakeriet, själva smygandet i sig, en kick.

Helge Fossmo säger att det bara var Åsa Waldau som utnyttjade sin ställning för att få sex av andra församlingsmedlemmar.

Men kvinnorna i församlingen undervisades också om att det var fel att säga nej till sina män. Ville mannen ha sex så skulle kvinnan ställa upp.

Själv utnyttjade aldrig Helge Fossmo sin höga ställning i församlingen för att tvinga till sig sexuella tjänster från kvinnorna. Åtminstone påstår han det.

– Med risk för att jag brister i självinsikt så hävdar jag att jag inte gjorde det. Jag har aldrig ”tagit för mig” mot någons vilja.

Församlingen hade också strikta regler om sex före äktenskapet. Men även där gav ledningen vissa par tillåtelse att ligga med varandra. Och det var inte bara Helge Fossmo utan även andra pastorer som utnyttjade den möjligheten.

På den direkta frågan om Fossmo tror att hans och barnflickans sexuella förhållande kan ha haft någon inverkan på morddramat, svarar han:

– Ja, det tror jag.

Och på följdfrågan ”hade mordet inträffat om ni inte haft en massa sex?” blir svaret:

– Det vet jag inte. Jag tror ändå att Saras och mitt förhållande på något sätt orsakat det hon gjort. Men jag fattar det inte riktigt.

Bor med flera mördare

Före katastrofen i Knutby för snart ett och ett halvt år sedan var Helge Fossmo en man som kunde göra i stort sett vad han ville. Åtminstone i Knutby.

Nu sitter han på Kumla. På livstid.

Han delar avdelning med kända mördare som Jackie Arklöv, ”Lasermannen” John Ausonius och Fadime Sahindals far.

Han kliver upp klockan 8, äter frukost, tar sitt insulin och läser några bibelverser.

Sen arbetar han i trädgården, klipper buskar och påtar i växthuset.

Helge Fossmo hade en stor tulpansamling hemma i Knutby. Nästan tusen tulpaner.

Det finns tulpaner på Kumla också, men inte lika många.

Men tiden talar för att han kan hinna bygga upp en riktigt stor samling innanför murarna.

Två av hans fem kvinnor är döda

Svante Lidén