Åtalad för sin stekpanna

Publicerad:
Uppdaterad:

Sopspion grep in mot Astrid, 76

En stekpanna kostar svenska rättsväsendet tusentals kronor.

Astrid Jornefelt, 76, i Skara, står åtalad för nedskräpning. Hon tänkte slänga sin stekpanna i återvinningen. Men den gick inte ned i hålet.

Foto: HARALD JOHNSSON
sveriges dyraste stekpanna? 76-åriga Astrid Jornefelts gamla stekpanna ser ut att bli en dyr affär för samhället. Sopspioner har spionerat. Juridiska ombud har anmält. Poliser har förhört. Åklagare har åtalat. Och Astrid krävs på 100 kronor för nedskräpning. - Och jag som aldrig gjort något olagligt i hela mitt liv, säger hon. Stekpannan som dramat handlar om är försvunnen, så pannan på bilden är en annan än den Astrid försökte slänga.

Skara 18 augusti i fjol. Astrid Jornefelt cyklar iväg för att handla. Hon passar på att ta med sig en gammal stekpanna hon ska slänga i återvinningen. Men hålet till behållaren är för litet, så hon lägger pannan i en plastpåse och lutar den mot behållaren.

Uppläxad av sopspionen

- När jag kommer ut från affären kommer en man fram till mig och frågar vad jag heter och undrar vad jag gjort vid återvinningen, säger Astrid.

Mannen förklarar för henne att det hon gjort inte är tillåtet.

- Efter att jag talat med honom går jag tillbaka för att hämta min stekpanna. Men då är den borta.

Åtalad vid tingsrätten

Nu står hon åtalad för nedskräpning vid Lidköpings tingsrätt. Mannen som hon talat med visade sig vara en sopspion för Svenska Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI. "Hon ville gömma undan plastkassen" skriver sopspionen i sin rapport.

- En stekpanna ska man inte slänga i återvinningen. Den ska man lämna in hos kommunens returcentral, säger Stig Jansson, FTI:s juridiska ombud.

Men när hon skulle hämta den igen, var den ju borta. Vart tog den vägen?

- Det vet jag inte. Men vi anser ändå att hon gjort sig skyldig till nedskräpning, säger Stig Jansson.

- Kanske sopspionen tog den med sig för att steka lite ägg, funderar Astrid Jornefelt själv.

Brottet kan ge ett års fängelse

Lennart Kasvi

Publicerad: