Våga ingripa – gör så här

NYHETER

Rädda barnen-experten ger råd: Så agerar du

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
”Vi måste bli bättre på att lägga oss i”, säger Börje Svensson, psykoterapeut på Rädda Barnen. Här är hans råd om hur du kan agera i några situationer där barn far illa.

Situation

Mamma slår i affären

Matbutiken är full av folk, framför dig går en mamma och hennes son. Han är stökig och hon skriker åt honom, och ger honom en örfil. Många ser, men ingen gör något.

Så kan du hjälpa barnet

– Det är svårt att gå fram till en människa man inte känner och anklaga personen för att inte vara en bra förälder.

– Vill man ingripa ska man tänka på att inte brusa upp. Säg i lugn ton att du mår dåligt över att se hur barnet behandlas istället för att anklaga.

– Är det däremot en situation där barnet svävar i akut fara, en raglande mamma med barnvagn, larma omedelbart polisen och socialjouren.

Situation

Bråk hos grannarna

Du har hört det förut. Skriken och bråken från lägenheten intill. Du misstänker att föräldrarna slår barnen, men du har aldrig sett något.

Så kan du hjälpa barnet

– Är det en akut situation ring socialjouren.

– Är man inte rädd är det bättre för barnen om man går in och knackar på, frågar hur det är. Det är ett sätt att markera att man har sett och hört, men också visa att man bryr sig och finns där både för föräldrar och barn. Du kan också ta kontakt med socialtjänsten och berätta vad du vet.

Situation

Du misstänker vanvård

Grannflickan knackar på dörren, i ett trasigt linne och smutsigt hår. Som vanligt är hon utskickad att låna en kopp socker, en limpa bröd eller en liter mjölk. Föräldrarna ser slitna ut och flickan är ofta smutsig, på gränsen till undernärd.

Så kan du hjälpa barnet

– Ta kontakt med flickans föräldrar. Ring på, småprata lite. Skapa en kontakt och ett förtroende. Föräldrarna kan må så dåligt att de inte orkar se sitt barns behov.

– Föreslå att de själva ska kontakta socialtjänsten. Var noga med att du får föräldrarna med dig, då är chansen större att familjen får den hjälp de behöver. Var en medmänni-ska.

– Blir situationen värre – kontakta socialtjänsten.

Situation

Barnet agerar sexuellt

Ditt barn har fått en ny lekkamrat. När de leker hör du att flickan har ett sexualiserat språk och ett utagerande sexuellt beteende.

Så kan du hjälpa barnet

– Man kan inte förutsätta att ett sexuellt beteende betyder att barnet varit utsatt för sexuella övergrepp. I dag finns det mycket sexuell input för barn, på tv och från äldre syskon.

– Prata i första hand med barnen om det. Försök vara en trygg vuxen som barnet känner att de kan berätta allt för. Tala också med barnets föräldrar om saken.

Situation

Din vän spårar ur

Du har en nära vän som håller på att tappa greppet. Du ser att han eller hon dricker för mycket, är deprimerad eller på väg in i en psykos. Du vet att det finns barn med i bilden.

Så kan du hjälpa barnet

– Det är en känslig situation eftersom den som till exempel är på väg in i ett alkoholmissbruk ofta isolerar sig. Det gäller att ligga på, hålla uppe kontakten och inte släppa taget. Erbjud dig att ta hand om barnet och bygg en egen relation till det. Då kan du ställa frågor och ta reda på hur allvarlig situationen är och hur barnet mår.

– Upplever du att situationen blir ohållbar och att barnet riskerar att utsättas för övergrepp eller våld – kontakta socialtjänsten.

Hjälp till att skydda barnen

Tidigare:

På sjunde dagen driver Aftonbladet och Rädda Barnen kampen för de glömda barnen vidare. Och Bobby har inte dött förgäves. Rädda Barnens föräldratelefon är nedringd efter kampanjen, och många, många andra mejlar. Extrapersonal är inkallad. Antingen vill man ta upp sin egen familjesituation eller tipsa om barn man tror far illa. – Vi får in väldigt många allvarliga frågor, säger Hanne Simonsen på Rädda Barnen. Vill du ta kontakt? Rädda Barnens föräldratelefon nås på 020-786 786. Mejl skickas till [email protected]