Laser tar bort fläckarna på benen

NYHETER

Ulrica: ”Det gör inte alls ont”

Foto: Vill slippa fläckar Ulrica Loeb bestämde sig för att prova IPL mot fläckarna på benen. ”Det gör inte alls ont”, säger hon efter behandlingen.

Inflammerade hårsäckar gav Ulrica fula fläckar.

Ulricas hår på benen har alltid växt inåt och orsakat inflammationer och fula fläckar.

Men en behandling med lasermetoden IPL Palomar räcker för att få dem släta och snygga igen.

Sol och inflammerade hårsäckar är de vanligaste orsakerna till fläckar på benen.

Det kan räcka att bränna sig i solen en gång – kanske redan som barn – för att huden ska få en bestående fläck som inte försvinner.

– Jag hade ett exempel på en ung kille som hade suttit och spelat dataspel på stranden som barn och solen hade reflekterats från spelet till hans nakna bröst och orsakat ett stort brunfläckigt område på bröstet, säger Maria Ekvall Nilsson, hudterapeut och undersköterska på LightCare Stockholm.

Håret växer inåt

Hårsäckar som växer inåt är en annan orsak till fula fläckar på benen. Hårsäcken blir inflammerad och inflammationen lämnar en missfärgad fläck på benet.

Ulrica Loeb har i perioder haft problem med hårstrån som växer inåt och har pillat ut sina strån med nål, något som irriterat huden ytterligare.

Hon började sin behandling med att ta bort allt hår, något som gjorde att fläckarna på benen framträdde ännu tydligare. Det fick henne att bestämma sig för att ta bort fläckarna med IPL Palomar, en behandling där pigmentet absorberar ljus som omvandlas till värme. Efter behandlingen blir fläckarna mörkare och inom ett par dagar stiger pigmentet mot hudytan som små svarta korn som stöts av.

Gör inte ont

– Det sticker till obetydligt och gör inte alls ont, säger Ulrica när Maria behandlar underbenen.

Troligen räcker det med en enda behandling, sen är Ulricas ben både hår- och fläckfria, lagom till sommaren.

Så slipper du fläckarna

Nu slipper du gömma dina fläckiga ben i tunna strumpbyxor och långa kjolar. De nya lasermetoderna trollar effektivt bort missfärgningar.

Foto: Kräm för hemambruk mot fläckar på benen.

Här är alla metoderna:

Petra Weiss