Blair på jakt efter överviktiga skolbarn

NYHETER

Brittiska skolbarn ska tvångsvägas och måste rapportera sin vikt till föräldrarna.

- Vi är på väg mot en tidsinställd fetmabomb. Något måste göras, säger regeringens taleskvinna.

Alla fyraåringar och tioåringar ska vägas beslutade brittiska regeringen i dag. Både när de börjar och när de slutar engelska grundskolan.

Samtliga kommer också att tvingas visa viktrapporten för sina föräldrar - och de som är feta eller överviktiga kommer också att få med sig ett varningsbrev om riskerna med övervikt hem.

Fetmaepedemi

Syftet är att stoppa den epedemiartatde viktökningen bland Storbritanniens unga, som regeringen tycker sig se. Testerna ska också visa regeringen var i landet problemen med övervikt är som störst.

Kontrollerna har redan införts på vissa skolor, trots oron för att de kommer leda till ökad mobbning och utsatthet för överviktiga barn.

Kan öka ätstörningar

Protester har väckts bland föräldraorganisationer och psykologer, som menar att barnens vikt är föräldrarnas och barnens privatsak. Det uttrycks också oro för att testerna kommer öka förekomsten av ätstörningar som anorexia.

Men regeringens taleskvinna försvarar beslutet.

- Vi ser det här som en viktig chans för föräldrarna att inta en mer aktiv roll och bli mer medvetna om riskerna som deras barn lever med som feta, säger hon till tidningen The Sun och tillägger:

- Vi är på väg mot en tidsinställd fetmabomb. Något måste göras för att ta i tu med det här. Det här är ett sätt.

Karin Henriksson