Fängelse för kvinna som dödade rockstjärna

NYHETER

19-åringen: Jag handlade i självförsvar

Härnösand (TT)

En 19-årig kvinna som erkänt att hon knivdödat sin sambo dömdes på onsdagen till tre års fängelse för dråp.

Ångermanlands tingsrätt konstaterar att det finns övertygande bevisning om att den unga kvinnan dödat sin sambo – en 29-årig rockmusiker – med en kniv i parets lägenhet i Kramfors.

Kvinnan flyttade under förra året från Stockholm till Kramfors för att studera. Under hösten träffade hon den 29-årige mannen och de hade varit ett par i några månader när knivdramat utspelades i parets lägenhet i början av mars.

”Tog struptag”

Kvinnan uppgav i rättegången att hennes sambo ofta blev våldsam när han drack alkohol. Den aktuella kvällen hade de båda festat tillsammans när ett bråk uppstod.

Kvinnan uppgav att mannen tagit struptag på henne och att hon då fått tag i en kniv för att försöka freda sig. Hon hävdade att hon handlade i självförsvar och inte hade något avsikt att döda sin sambo.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att det inte kan godtas som försvarligt att freda sig med en kniv såvida våldet inte är uppenbart livsfarligt för den angripne. Kvinnan kunde inte uppvisa några allvarligare skador efter dramat och åklagaren ansåg i sin plädering att hon borde ha kunnat fly om hennes sambo blivit våldsam.

Hänsyn till åldern

Kvinnan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, där det konstateras att hon inte lider av någon allvarlig psykisk störning, men att det finns ett visst behov av vård.

Tingsrätten dömer därför kvinnan till tre års fängelse för dråp och har i strafflängden tagit hänsyn till hennes låga ålder. Hon döms även att betala drygt 50000 kronor till 29-åringens mamma samt 36000 kronor till mannens dödsbo.

TT